Fél évszázad

2024.04.14. 11:30

Ötven év tánc az több mint barátság – az adonyiak jubileumi ünnepe

Április 26-28-ig nívós programokkal és gálával jubilál az Adony Táncegyüttes.

Horváth László

Az 50 éves jubileumra ismét együtt az egykori Rozmaring csapata Fotók: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Különleges és neves évfordulóra készülnek az adonyi táncosok, akik fél évszázados fennállásukat ünneplik hamarosan. Sokaknak ennyi év már majdnem egy emberöltő, így joggal nevezhetnénk generációk találkozásának is, hiszen akik egykor fiatalok voltak, azok mára akár nagyszülőként mutathatják a lépéseket az utódoknak. A jubileumi hétvégére éppen ezért sokakat várnak, és ehhez igazítva állították össze a programokat a tánccsoport és a művelődési ház.

Április 25-én, csütörtökön csak a táncosok részére szerveztek egy összerázó, újraismerkedési programot. Április 26-án, pénteken 18 órai kezdettel a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban „Indulj el egy úton” címmel kiállítással veszi kezdetét az ünnepi sorozat. Április 27-én, szombaton a kastélyparkban 14-18 óra között népi játszópark, 16 órától gálaműsor, 19 órától bál és zene várja a közönséget. A hangulatról és talpalávalóról a Voice Band gondoskodik. Április 28-án, vasárnap 8.30-tól „Megkondult a faluban a harang” címmel ünnepi misével zárul a jubileumi eseménysorozat. Minden érdeklődőt szeretettel vár Adony Város Önkormányzata és a művelődési ház – olvasható a jubileumra kiadott plakáton.

A fúvós zenekarral kísért sváb táncok meghatározó profilja az adonyi együttesnek

A vasárnapi német táncok próbáján nyitottunk rá a táncosokra, ahol Králl Gabriella adott információt hírportálunknak.

1974. március 11-én volt az Adonyi Táncegyüttes első, hivatalos fellépése. Mi innen számoljuk a születésnapunkat.

– Az idősek azonban elmondták, ők már 1973-ban összejártak táncolni. Az első táncunk a Ványai csárdás volt. Most pedig nagy örömünk, hogy a hivatalos alapítási dátumunkhoz közeli napokon, valamint a tánc világnapjához közeli napon ünnepelhetünk. Színes programokat állítottunk össze, ami remélhetőleg tovább mélyíti azt a kapcsolatot, ami az adonyi táncosokat összetartja ennyi idő után is – kezdte a beszélgetést.

Adonyt sokan sváb településnek ismerik, tehát akkor nyilván a magyar mellett német táncok is jelentős szereppel bírnak a helyi népi hagyományokban. Miként alakult meg az együttes?

– Harminc éven át Wünsch Lászlótól tanultunk, mivel ő alapította a csoportot. Az akkori tánckoreográfusoknak feladatuk volt a falvakban együtteseket, csoportokat alapítani. Laci bácsi a Duna-mentén kereste meg a lehetőségeit és így került, kerültek Adonyba, ahol társastáncot is tanított, valamint balett órákat adtak a feleségével. Laci bácsi meghallotta, hogy Adonyban vannak még idős emberek, akik táncolnak még, lehet tőlük gyűjteni dalokat, lépéseket és így találkozhatott koreográfus és táncos. Így fordult Laci bácsi a sváb táncok, hagyományok felé. 

Az Adonyi polkát is eltáncolják a régi táncosok

Jelenleg ki a vezetője a társaságnak? Hogy áll a táncegyüttes?

– Jelen pillanatban a német tánccsoport keresi a vezetőjét, drukkolunk nekik, hogy mihamarabb meg is tudják találni. A Salina Táncegyüttes kis- és nagymagyarországi táncokkal foglalkozik a művelődési ház fenntartásában. A csoport művészeti vezetője Végső Miklós, aki Wünsch László 30 éves és Iker Józsefné 12 éves, hihetetlenül gazdag közös munka befejeztét követő egy év után vette át a stafétabotot 2017-ben – hallottuk Králl Gabriellától a német táncok próbájának szünetében.

A néptáncot kedvelőknek szól a cikkünk utolsó mondata: Jegyezzük meg a dátumot és a helyet! Adony, április 26-28-ig. Regisztrálni, asztalt foglalni április 24-ig kizárólag a [email protected]  címen lehetséges!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában