Őrzik a hagyományokat

2024.02.26. 12:00

Perkáta: Atyai örökség, közös felelősség

Perkáta azon települések egyike, ahol ápolják, őrzik a település régmúltját különböző rendezvényekkel, kiállításokkal. Február 23-án sem volt ez másképp ugyanis nagyszabású rendezvényt tartottak az impozáns Győry-kastélyban. A Perkátai Általános Művelődési Központ és a Habsburg Ottó Alapítvány közös kiállításának a megnyitóját tartották a településen melynek címe Atyai örökség, közös felelősség.

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti

Elsőként az alapítvány igazgatója Prőhle Gergely szólalt fel, bemutatta az alapítvány tevékenységét, a Habsburg család életútját és hosszasan beszélt az utolsó magyar trónörökös Habsburg Ottó életéről, munkásságáról.

-Európai és világviszonylatban is jelentős életművet hagyott hátra, melynek mindannyian örökösei vagyunk. Igazi keresztény értékrendje követendő példa mindannyiunk számára. Habsburg Ottó mindig hálát adott mindenért amit elért az életben, meg volt győződve róla, hogy a keresztény Európa nem csak egy látomás hanem kézzel fogható realitás - összegezte Prőhle Gergely.

Majd Hunyady József gróf mesélt a családjukról, a Győry családról és a Habsburg családhoz fűződő kapcsolatukról. Ugyanis Győry Terézia saját gyermek nélkül maradt, ezért nővéreinek családjai közül választott örököst. A Hunyady családból származó Imre, folytatta Terézia karitatív tevékenységét így méltó örököse lett a Győry családnak. Személyes vonatkozásban pedig csak igazolni lehet, Hunyady Imre bőkezűségét, nagyvonalúságát ugyanis anyai dédnagymamám szakácsként dolgozott a kastélyban és amikor megházasodott néhai dédnagypapámmal ötven pengőt adott nászajándékba nekik a gróf.

Hunyady József gróf, leszármazott

Ezt követően Bogó Anikó, a perkátai általános művelődési központ igazgatója tartott előadást a település történelméről, a Győry-kastély perkátai szerepéről. Az épület felújításáról és a napjainkban betöltött szerepéről mely méltó ékköve Perkátának. 

Bogó Anikó és Oláh István

Végezetül Fejérdy Gergely az alapítvány tudományos igazgatóhelyettese látta el információkkal, történelmi tényekkel a nézőközönséget. A színvonalas előadásokat a perkátai Kankalin néptáncsoport zárta magyarpalatkai táncelőadással. 

 

A nívós eseményhez méltóan egy állófogadás vette kezdetét, melyet Oláh István a település első embere nyitott meg majd  egy kötetlen beszélgetés vette kezdetét a rendezvény résztvevői között.

Dr. Győri István (perkátai jogász) és Oláh István polgármester

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában