Kortárs zene

2023.11.16. 18:00

Hang és kép polifóniája filmen és élőben

A dunaújvárosi Nagy Ákos zeneszerző és Hajdu Levente médiaművész közös estjét tartják november 17-én, 18:30 órás kezdettel a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) Hang és kép polifóniája címmel.

Balla Tibor

Nagy Ákos zeneszerző

Fotó: MADE BY MATE

Az eseményen Nagy Ákos – Hajdu Levente: J’écoute les sons étouffés dans la pluie [Az esőben fojtott hangokat hallok] című filmjének vetítése zajlik majd, beszélgetéssel és elektroakusztikai betétekkel. 

Nagy Ákos zeneszerző
Fotó: MADE BY MATE

Nagy Ákos zeneszerző a következőképpen fogalmaz: „Célunk az volt, hogy kép és hang polifóniát alkosson, tehát egyik se legyen a másik szolgai mása. A nonfiguratívtól a figuratív felé haladva rájöttünk, hogy ugyanezt a folyamatot fordítva is le kell játszani, mert az absztraktot valamilyen konkrét jelentéssel akartuk gazdagítani, éppen a fentiek miatt, vagyis a kép-zene dichotómia megszüntetésének és a redundancia elkerülésének vágya miatt. Erre kiváló lehetőséget nyújtott a variációs szerkezet, amelynek minden egyes eleme a lassú változás és lassú vonulás folyamatát hangsúlyozza, amelyek erősen jellemzik az elektroakusztikus zenémet. Tudva, hogy a különböző hangszínek jellemzőit a belső struktúra határozza meg, azaz, hogy hány és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, a nagyformát a színátmenetek mentén alakítottuk ki.
A több különböző szín és az azokkal való hangfestés olyan igény, amitől nem tudok és nem is kívánok szabadulni. A világom olyan világ, ahol a hang és a kép egyenrangú, egymást segíti, építi, megfeleltethető egymásnak, mert egymásból következik.”

Az alkotópárossal a több kontinensen járt, több jelöléssel és díjjal is kitüntetett animációról Gyöngyössy Csaba, a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke beszélget. A belépés díjtalan.

 

Hajdu Levente (1991) A MOME-n, az ELTE-n, a Babeş-Bolyai-n, és a Sorbonne-on médiaművészetet, művészetelméletet, filmelméletet, filozófiát tanult. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vezetőségi tagja, az FKSE Stúdió Rádió egyik  műsorvezetője a Lahmachunon. Töretlenül hisz a művészeti alapjövedelem létjogosultságában és küzd annak elfogadtatásáért.

Nagy Ákos (1982) zeneszerző, kortárs zenei rádióműsorok szerkesztője, számos zenei tárgyú írás szerzője, aki új műveit bemutató előadóestjeivel rendszeresen szerepel az ICA-D-ben. Zenéje az avantgárdból, az amerikai experimentális, a korai pszichedelikus zenékből, valamint számos európai és Európán kívüli népzenéből táplálkozik. Műveiben előszeretettel feszegeti a zenei határokat, különleges animációkat hoz létre média- és képzőművészekkel együttműködve.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában