Neves szakáccsal

2023.09.15. 17:30

Gasztrokaland a Vasvári iskolában - galériával

A Vasvári Pál Általános Iskola új oldaláról mutatkozott be csütörtökön. Az elsősorban sportiskolaként ismert intézmény ezúttal a gasztronómia terén jeleskedett.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabone Zsedrovits Enikő

A Hozd a fakanalat! – Gasztrokaland a Vasváriban foglalkozásuk vendége Balog Martin, a fülöpszállási Kígyósi csárda konyhafőnöke, a Magyarország Étele 2023 verseny győztese, a Séfek Séfe tévés főzős vetélkedő jelenleg futó szériájának versenyzője volt. (A Magyarország étele döntőjét az idén Felcsúton rendezték meg, a győztes duó – Balog Martin társa Pottondi Nándor volt – ételének neve Kiskunsági préselt malacarc volt, a páros a Székekpuszta Ifjai csapata nevet viselte.)

Balog Martinnal a diákokkal való találkozása előtt váltottunk néhány szót. Elmondta, az esemény nem egy roadshow része, a harmadik iskola a Vasvári, ahová vendégségbe érkezett, de ha hívják, szívesen ellátogat mindenhova.

– Egy interaktív foglalkozást tartunk majd a gyerekekkel közösen, főzés nélküli ételeket készítünk, például ehető virágokat. Az edényeken és az eszközökön kívül egy hőlégfúvóval dolgozunk csak. Zöldségek és gyümölcsök az alapanyagok, ezekből készítünk díszítőelemeket.

Kaszás-Tóth Eszter, az iskola pedagógusa, aki egyben az esemény ötletgazdája volt, köszöntötte a gyerekeket és természetesen a vendégeket. Megtudtuk tőle, hogy két csoportban tartják meg az interaktív technikaórát, először az ötödikesek és a hatodikosok, majd a nyolcadikosok következnek.

– Külön köszönjük Martinnak, hogy elfogadta a meghívásunkat, mivel nagyon elfoglalt. Szerdán este például a Séfek séfe műsorban láthattuk.

Bár Balog Martin szerint elsőre nehéznek tűnnek a feladatok, de egyszerűen elkészíthetők. Előbb a séf maga köré gyűjtötte a gyerekeket, megmutatta például az uborkából készült virág csínját-bínját, majd a diákok elfoglalták az asztalukat, vágódeszkákkal, késekkel felszerelve. Némi megilletődöttség érezhető volt egyeseken, egy kislány például csak állt az asztalánál, és nem jelezte, hogy ő nem kapott kést. Persze a problémát villámgyorsan orvosolták, így mindenki kedvére ügyeskedhetett.

A győztes fogás

A Magyarország étele versenyt hat évvel ezelőtt hívták életre. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta, a viadal elindításakor az volt a céljuk, hogy hatvan év után szülessenek végre új magyar ételek. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz. Akkor nézzük, miből is áll a 2023-as győztes étel! Malac pofa-nyelve-orra konflitálva, mangalicasonka köntösben prés alatt elkészítve, füstölt kalocsai pirospaprikás krémmártással. Pirított kukoricapuliszka, kapros juhtúróval bélelve, házi tejföllel. Savanyított malacfüles nemzeti langyos vitaminsaláta, zöldfűszeres velős roppanccsal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában