Fül, szem száj

2023.07.21. 07:00

A világ élvonala testközelből a hajóállomáson

Július 23-án, vasárnap 18 órakor folytatódik a Jazz P’Art szabadtéri zenei sorozata a kulcsi hajóállomáson (Sőtér sétány 85.) az Oláh Kálmán Quartet fellépésével.  A világhírű zongorista, Oláh Kálmán társai Oláh Kálmán jr. (szaxofon), Barcza-Horváth József (bőgő) és Balázs Elemér (dob) lesznek. A koncert és a csodás panoráma ezúttal is ingyenesen látogatható. 

Balla Tibor

Oláh Kálmán a legismertebb hazai jazz-muzsikusok egyike, 2006-ban Liszt-díjjal elismert Oláh Kálmán ugyanabban az évben megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerzői verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. Szokatlan módon kétszer, 2009-ben és 2020-ban egyaránt megkapta az Artisjus-díjat, mint az Év könnyűzeneszerzője, 2019-ben Erkel Ferenc-díjal ismerték el munkásságát, és kétszer kapott Gramofon-díjat is, de mindezek mellett Szabó Gábor Életműdíjjal is dicsekedhet az ötvenes éveinek elejét taposó nemzetközi hírű hangszeres előadó.

Fotó: Laczkó Izabella

Oláh Kálmán a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb zeneszerzője és legkiválóbb előadója. A világ élvonalába tartozó zeneszerző új műfaj megteremtésén dolgozik, évek óta szenvedélyesen keresi az új zenei kifejezési formákat. A klasszikus zene és a jazz szintézisét létrehozó Oláh Kálmán elmondása szerint nem komolyzenei témákat „jazzesít” meg – az új műfaj tartalmaz klasszikus zenei formákat, hagyományokat és emellett jazzes elemeket, ritmusokat, improvizatív részeket. Szerzői munkássága szorosan összefügg előadóművészi karakterével, azzal a habitussal, ahogy megszólaltatja műveit szólóban, kisebb formációkkal vagy éppen nagyzenekari szólistaként. Muzsikájának és egészen kimagasló improvizációs játékának mindenkor a jazz, a folk, a kortárs big-band és a klasszikus hangzás az ihletője, keresve szüntelenül az újat, beleépítve saját egyéni arculatát, ötvözve a jazz hangzásvilágát, széles stílus palettáját olykor a roma folk sokszor megcsodált csillogásával, virtuozitásával. Szerzői, előadói hivatása mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanára. Számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, formációival (Trio Midnight, Oláh Kálmán Sextet, László Attila–Oláh Kálmán Quartet), fellépett New Yorktól Milánóig,  több mint 50 nemzetközi nagykoncerten lépett fel. Tehetségét és tudását számos nagy nemzetközi jazzklubban mutatta be,  16 saját felvételt adott ki, és több tucat egyéb formáció lemezein szerepel.

 

Kulcson két régi „harcostársával”, a hazai jazzélet két kiválóságával lép fel, Balázs Elemér dobossal – aki már hazajár a hajóállomásra –, valamint Barcza Horváth József nagybőgőssel. Hármójuk kifinomult játéka és bámulatos összhangja már önmagában garanciát jelent arra, hogy modern, izgalmas kompozíciókat és improvizációkat hallhassunk a koncerten. Az összeszokott hármashoz ifjabb Oláh Kálmán szaxofonos csatlakozik, aki eleinte édesapja nyomdokain haladt, így hatéves korától zongorázni tanult. Csak később, 13 éves korában kezdett szaxofonozni, a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíj lehetővé tette, hogy megvásárolja első saját hangszerét, egy szopránszaxofont. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Borbély Mihály és Elek István növendéke volt. Számos koncertet adott a saját kvartettjével, valamint édesapjával és testvérével, Oláh Krisztiánnal.

 

Több zenei versenyen ért el eredményeket, 2016 januárjában a Művészetek Palotájában megrendezett Jazz Show-case nevű eseményen az Oláh Kálmán Jr. Quartet közönségdíjat nyert, 2016 márciusában a 3. Országos Jazzversenyen szaxofon kategóriában 1. helyezést ért el, 2017 áprilisában az 1. Belvárosi Jazz Versenyen a Young Tigers nevű zenekarral 1. helyezést, illetve szaxofon különdíjat nyert. 2018 novemberében a II. Csepregi Gyula szaxofonversenyen 2. helyezést ért el , majd 2019 áprilisában a 3. Belvárosi Jazzversenyen az Oláh Kálmán Jr. Quartettel első helyezést ért el.

Ha mindez a zenei minőség önmagában nem lenne elegendő, hogy a vasárnap esti programot válasszák, ott van még a mással aligha összehasonlítható dunai panoráma, a kiváló borok és pálinkák, valamint a minőségi harapnivalók kínálata a kulcsi hajóállomáson. Akár kutyával, macskával, vadászgörénnyel is látogatható a hely, az élmény garantált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában