A szombati buli bevételének egy részét a viski magyarok kapják

2022.12.04. 07:00

Jubileumi koncertek a határon túli magyarokkal

A harmincadik bluesfesztivált rendezték meg idén Pakson. A jubileum alkalmából bőséges könyv- és DVD-anyag jelent meg. A lemezbemutató koncerteket szombaton Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban rendezik meg. Kapunyitás 17.30-kor.

Agárdy Csaba

A szombati koncerteket megelőző sajtótájékoztatón balról a harmadik Süli János, a fesztivál fővédnöke, mellette (jobbra) az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, dr. Kovács Antal. Bal szélen Gárdai Ádám és Takler András Fotó: Molnár Gyula

Paks/dunaújváros A harmincéves jubileum tiszteletére a fesztivál tulajdonosai két könyvet és öt DVD-t adtak ki. Az egyik könyvben (címe Harminc fesztivál története hangban, képben, írásban) a harminc fesztivált megörökítő fotókat, pontosan nyolcszázat láthatunk – Molnár Gyula munkái –, és az összes fellépő listáját a fesztiválok bontásában. A könyv tartalmaz négy DVD-t, az egyiken a magyar, a másikon a külföldi zenészek előadásaiból készített válogatást láthatjuk, hallhatjuk. Külön DVD emlékezik meg a római katolikus és az evangélikus templomban rendezett koncertekről. Az ötödik DVD (külön a könyvtől, önállóan) a nyári, a 30. fesztivált örökíti meg. A másik könyv címe Harminc fesztivál és harmincöt év klub története. Ebben elsősorban interjúkat olvashatunk, a kiadvány mottója: „Ez a könyv legyen emlék mindazoknak, akik részesei voltak a harminc fesztiválnak, valamint kedvcsináló a következő találkozókhoz.” 

A szombati lemezbemutató koncerteken három zenekar lép fel, derült ki az eseményt megelőző sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Süli János országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke és dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója is. 

Visszatérve a programra. Este hatkor a Stones Sixty Session kezdi a bulit 30 év Gastroblues, 60 év Rolling Stones címmel. (A címekből kiderül, mire is számíthatunk tőlük.) Utánuk a Blues MD csapata következik. Fiatal, nagyon jó zenészek alkotják a bandát Szebényi Dániel, Gotthárd Mihály, Gudics Martin, Gudics Marcell révén. Szebényi és Gotthárd tagja Tátrai Tibor legújabb zenekarának, a Godfa­ternak is. 

Egy Ken Hensley által dedikált palackot árvereznek a koncerten. A Takler pincészet felajánlása

A Blues MD vérbeli blues- és rockzenét játszik, a műsorban szerepelnek saját dalok és feldolgozások. A zenészek a tervek szerint 20 órakor kezdenek. Befejezésül a Gastro­blues Fesztiválok örökös fellépője, a Tűzkerék xT áll színpadra (22 óra), programjának nagy része Radics Bélára emlékezik. Az előadások közötti szünetekben tombolasorsolások lesznek, a bevételt Paks kárpátaljai, a magyarok lakta testvérvárosának, Visknek ajánlják fel a szervezők. 

És annak jegyében, ahogy Gárdai György, a fesztivál tulajdonosa szokta megfogalmazni, „korgó gyomorral és száraz torokkal nem lehet zenét hallgatni”, a szekszárdi Takler pincészet biztosítja a remek borokat, lesznek kézműves sajtok és házi rétesek is. 

Gárdai Ádám főszervezőtől megtudtuk, a Takler pincészet árverésre felajánlott egy igen értékes palack bort. Ami nemcsak az évjáratától (2016-os) és a minőségétől különleges, hanem attól is, hogy Ken Hensley, a Hammond orgona egyik koronázatlan királya (a másik Jon Lord – Deep Purple), a Uriah Heep lelke dedikálta a címkéjét. A borért felajánlott összeg is Visknek jut. A települést ezúttal nem tudja képviselni Jenei Károly lelkész, aki rendszeres vendége a Gastro­blues Fesztiválnak. 

– Az orosz–ukrán háború miatt a hatvan év alatti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Mi annak örülünk, hogy Karcsit még nem hívták be katonának – mondta Gárdai Ádám. 

A decemberi lemezbemutató egyben mindig megemlékezés a 2004. december 5-i népszavazásra is, amikor Gyurcsány Ferenc akkori MSZP-s miniszterelnök az anyaországi magyarságot arra buzdította, hogy a határon túli honfitársaink ne kaphassanak magyar állampolgárságot. 
A szombati összejövetelen vendégként ott lesz a felvidéki Galánta, az erdélyi Kézdivásárhely küldöttje. Visket az onnan Magyarországra települtek képviselik, a testvértelepülések közül ezúttal nem lesz ott az eseményen a délvidéki Zenta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában