Hasznos ajándékötlet

2022.12.23. 11:30

Expressz ajándékötletek: könyvajánló gyerekeknek

A karácsonyi ajándék beszerzésének finisében nagy fejtörést okozhat a „Mit vegyünk a gyerekeknek?” kérdés. Ha ön sem a digitális nevelés, hanem a csak azért is manuálisan lapozható kiadványok híve, akkor jól jöhet néhány azonnal használható ötlet, amelyet a gyerekkönyvtár szakemberei segítségével adunk a könnyű és gyors beszerzéshez.

Török Tímea

Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya, a József Attila Könyvtár szakemberei, a gyerekkönyvek mindentudói

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A József Attila Könyvtárban a gyerekkönyvek mindentudóitól kértünk tanácsot, hogy milyen könyvek kerüljenek a legkisebbeknek a karácsonyfa alá. Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtárosok minden korosztály igényeire figyeltek, számon tartva a könyvesboltok elérhető kínálatát is. 
A legkisebbeknek is kedves ajándék lehet J. Kovács Judittól a Kerekítő manó adventi mókatára. A Móra Kiadó gondozásában megjelent könyv a mondókázásra és az ölbeli játékokra nyújt kiváló lehetőséget a család minden tagjának a minőségi idő megélésére, együtt töltésére. Gyakorlatilag az újszülött kortól 3 évesig ajánlják a szakemberek. 

Bölcsis és kisovis korosztálynak két klasszikus is nagy sikert arathat a karácsonyi ajándékként. Boribon egy kedves játékmackó, akinek történetein generációk nőhettek már fel. Marék Veronika új köntösbe öltöztetett könyvének Boribon karácsonya a címe. Szintén nagyon népszerű sorozat a Maszatról szóló. Berg Judit Maszat karácsonya című könyve kifejezetten ajándéknak való. Az ünnep együtt a legszebb, ezt dolgozza fel Jennifer Coulmann: Az igazi ajándék című mesekönyve. A történet egy e­gérkéről és egy mackóról szól, akik nagyon várják a karácsonyt. Most igazán különleges lesz ez a nap, mert Mackó nem vonul el téli álmot aludni, így egérke mindent megmutat neki és megajándékozhatják egymást, együtt ünnepelhetnek. De a maci váratlanul eltűnik. Nagyon aranyos történet, szép illusztrációkkal. Szintén ennek a korosztálynak választhatjuk Savanna Erine szerzeményét a Télapó elfelejti a karácsonyt címmel. A mulatságos történet szintén magukkal ragadó illusztrációval dolgozik. Arról szól, hogy Télapó véletlenül beüti a fejét, és ideiglenesen elveszíti az emlékezetét. 

A nagycsoportos, első osztályos korosztálynak örömet szerezhetünk Beatrix Potter tollából Nyúl Péter adventi kalendáriumával, amely remek történet nagyon szép illusztrációkkal. A kisegér, aki elhozta a karácsonyt folytatása Alex Smith-től A kisegér, aki karácsonyra hazatalál címmű kötet szintén kedves karácsonyi olvasmány. Az izgalmas mese arról szól, hogy Fülöpnek, a kis­egérnek még meg kell oldania egy különös rejtélyt, ezért világ körüli kalandra indul. Lázár Zsófia Téli mese című alkotása egy bogár népmese-feldolgozása, amelyet Faltisz Alexandra rajzai elevenítenek meg. Kiss Judit Ágnes szerzeménye a Babaróka karácsonya arról szól, hogy drága kellékek nélkül, tele szeretettel, felejthetetlen élményekkel, és sok-sok karácsonyi csodával is lehet varázslatos az ünnep. 

Kisiskolásoknak ajánlják a gyerekkönyvek szakértői Andreas Steinhöfel A karácsonyi jávorszarvas kalandjai című művét. Remek választás a lovak szerelmeseinek Anett Moser Csengettyű, a karácsonyi póni című kiadványa és Ben Miller Amikor megmentettem a karácsonyt, vagy Ulrich Hub Az utolsó bárány című kötete. Ez utóbbi fergeteges humorral megírt karácsonyi mese az összefogásról, a hitről, a kitartásról, a bajtársiasságról, a csapatszellemről szól, hét imádnivaló bárány kalandjain keresztül.

Felsős, jól olvasó iskolásoknak őszinte örömöt láthatunk majd karácsonykor az arcán, ha Matt Haig könyveit ajándékozzuk. A fiú, akit karácsonynak hívnak, vagy a lányokhoz szóló A lány, aki megmenti a karácsonyt című könyvet is érdemes az ajándékok közé csempésznünk. A végére egy valódi klasszikust ajánlunk Szabó Magda Születésnap című könyve megújult köntösben újra megtalálható a könyvesboltok polcain. A valaha volt pöttyös könyvsorozatban debütáló irodalmi alkotás nagyon szépen dolgozza fel Bori történetét, aki fájdalmat és örömet is megélve kis cserfes, szertelen kislányból válik az olvasók szeme előtt szorgos, jószívű nagylánnyá. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában