Tárlat

2022.11.30. 17:30

Kiállításmegnyitó: Ember és természet a képeken

November 25-én, pénteken 17 órától láthatóak Gálné Then Szilvia festményei a Baracs Könyvtári Információs és Közösségi Hely emeleti galériájában. A rendezvény megnyitóján a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjai adtak műsort, majd Rohonczi ROHO István festő- és szobrászművész méltatta az alkotó munkásságát.

Horváth László

Kuriózum, hogy egy ilyen kis faluban, mint Baracs, él és tovább lobog a művészet lángja

Rohonczi ROHO István a megnyitóban elmondta, mennyire jó dolog a mai világban egy kiállítás létrehozása, mert egyre-másra zárnak be a művelődési házak, galériák az energiaválság miatt. Éppen ezért kuriózum, hogy egy ilyen kis faluban, mint Baracs, él és tovább loboghat a művészet lángja. A művészettel talán meg lehetne menteni ezt a világot. Annak idején Csontváry Kosztka Tivadar a képeit a háborúba vonuló katonáknak állította ki a pályaudvaron, hogy nézzék meg, lehet jobb a világ! A művészetnek ereje van, és érdemes ezért csinálni. Szilvia munkájából is elementáris erő sugárzik. Valami olyasmi szeretet, ami legbelülről a belső angyalok hangjából fakad – hallhattuk a bevezető sorokból. 

Rohonczi ROHO István ajánlotta a látogatók figyelmébe a tárlatot Fotók: Horváth László

A művésznő így vall magáról: a festés és az alkotás mindig is bennem volt, velem született. Minden körülötte forog és kíséri az életem. Képekben látom a történéseket és így élem meg az érzéseimet. Óriási hatással van rám a reneszánsz és a barokk festészet, valamint minden, ami ehhez köthető, az újkori történelmi időszakok, a mitológiák és a középkori emberek. Célom, hogy visszahelyezzem az embert a természetes környezetébe, az erdőbe, a hegyekbe, a patakok partjára. Olykor mitikus és isteni hatalommal felruházva, állatokkal együtt ábrázolva. Az állatok segítenek visszatérni a természethez. Utat mutatnak, mint istenek az embereknek. Nem gondolom, hogy tudnék a kezdő festészetemmel bármit kezdeni. Akár megélni belőle. Igazából a magam örömére festek. Megálmodom, vagy olvasok valamit, és annak alapján az érzéseimből merítek az alkotáshoz. Amikor dolgozom, kiszállok a mindennapi mókuskerékből és magam vagyok. Ez a hetedik alkalom, hogy képeimet megmutathatom másoknak – írta Szilvia önmagáról. 

A kiállítást december 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők

Baracson a második kiállítást láthatjuk Gálné Then Szilviától. Kedvenc technikája a vászon és az olaj. Egyelőre marad ennél a módszernél. Úgy érzi, nagyon az út elején tart még. A képeit szemlélve azonban más lehet az érzésünk. Kiforrott, saját, belső lelkivilágát mesteri szinten megmutatni képes festőt ismerhetünk meg, ha ellátogatunk a december 9-ig nyitva tartó tárlatra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában