Tárlat

2022.10.13. 09:00

Megnyílt előttünk a Panoráma

A Panoráma Fotó Egyesület tagságának nyílt tárlata kedden este a Bartók aulagalériájában LeKÉPezéseink címmel.

Balla Tibor

Pálfi László és Rohonczi István a megnyitón

Fotó: Laczkó Izabella

Népszerűségüket jól mutatja, hogy nem volt könnyű parkolóhelyet találni a színház környékén az esemény előtt. 
A kurátor, Rohonczi ROHO István fontos mondattal köszönt be: „Ebben a vészterhes időben nagyon nagy szükségünk van a kultúrának minden cseppjére.” Almann Réka egy verset választott erre az alkalomra, Aranyosi Ervin A fénykép örök című költeménye akár az ars poeticájuk is lehetne.  

A nyitóbeszéd cseppet sem könnyű feladatát Pálfi László, az egyesület elnöke vállalta magára. Mint mondta, immár három éve nem volt részük abban az élményben, hogy valós térben állíthassanak ki. Egyébiránt ez immár a hatodik alkalom, amikor a város határain belül kiállítják alkotásaikat. Ha figyelembe vesszük, hogy mindössze hét éve alkotják ezt a közösséget, nem is rossz teljesítmény, főként, hogy mindvégig a minőséget tartották a legfőbb vezérlőnek. Ezt mutatja legutóbbi eredményük is, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) éves szalonján egyesületük 42 fotóklub közül a 11. helyen végezett. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) különféle minősítési fokozatokat (fotóművészeti diplomákat) adományoz az arra érdemes fotósoknak. Az AFIAP (a FIAP művésze) fokozathoz a fotósnak legalább 1 évig sikeresen kell szerepelnie a nemzetközi szalonokon (minimum 15 támogatott pályázaton 8 országban), és legalább 15 fotójára minimálisan 40 elfogadást kell begyűjtenie. Kontár Csaba Attila tavaly elnyerte a FIAP művésze minősítést.  

A kiállító tagság (Almann Réka, Eszenyiné Dienes Andrea, Komáromi László, Kontár Csaba, Kovács Krisztián, Nagy Erika, Pálfi László, Tóth Judit, Vainel Gyula) fotográfiai hitvallása nagyon hasonló, másrészt nagyon eltérő. A természet fotózása, a természet szeretete a nagy közös irányvonal, legyen az tájkép, madár- vagy vadfotózás, vagy az apró rovarok, virágok, gombák fotózása, azaz a makrófotózás. Emellett szinte mindenkinek van egy vagy több olyan kedvenc témája, amiben szeret kiteljesedni, például emberábrázolás, portré, street fotózás vagy éppen város-, épületfotózás. Ezekből 45 várja az érdeklődőket egy hónapig a Bartókban. Az egyesület jeles tagja Ihász Martin és Kiss Piusz is, ők azonban ezúttal nem álltak ki a nagyközönség elé. 
Kedves szellemesség, hogy a tagok bemutatásánál egyesével állították félre gyengé­den az elnököt, hogy önmaguk fogalmazzák meg a róluk szóló részt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában