Bartók Aula Galéria

2022.10.01. 17:00

LeKÉPezéseink címmel nyit tárlatot a Panoráma Fotó Egyesület

Szerencsére a helyi amatőr (nem a minőséget jelöli) művészeknek teret ad egy-egy dunaújvárosi intézmény, elég csak az MMK-ra, vagy a Bartók Színház Aula Galériájára gondolni. Izgalmas kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők ez utóbbi helyszínen. A Panoráma Fotó Egyesület LeKÉPezéseink címmel fotókiállítás keretében mutatja be legújabb remekműveit.

Kállai Félix

Vainel Gyula fotója

Élményfotósok professzionális alkotásokkal

Ma már szinte bárki képes jó minőségű fotót készíteni még mobil telefonnal is. A fotózás pedig beszippantja az embert. Sok-sok téma, megörökítendő esemény van, melyet a fényképezés iránt érdeklődők szeretnének minél jobb minőségben lencse végre kapni. Egyre többen vesznek komolyabb felszerelést, hogy a hobbijuknak éljenek. Némelyek profi szintre jutnak a képalkotásban, annyi különbséggel, hogy ők nem ezzel keresik a betevőt. A Panoráma Fotó Egyesület tagjai mind élményfotósok, akik munka mellett fényképeznek, gyakran órákon át várva a megfelelő pillanatot. Mint a vizuális képalkotás iránt érdeklődő ember az egyesület tagjainak a közösségi médiában publikált fotóit csodálattal nézem. Ha eltekintek a megörökített témáktól és szigorúan a technikai beállításokat figyelem, nekem már az is elmélyült csodálatomat váltja ki, hiszen ne feledjük egy-egy téma, vagy hangulat megörökítése tizedmásodperceken múlik. 

Kilenc alkotó negyvenöt fotója

A Panoráma Fotó Egyesület 2015-ban alakult jellemzően a Dunaferr Ifjúsági Szervezet keretein belül működő Panoráma fotóklub tagjaiból. Az alkotótábort jelenleg 11 fő alkotja. A hosszú évek alatt olyan minőségű fotókat készítettek, melyek megállták a helyüket több versenyen is, sőt némely versenygyőztes is lett. Már többször írtunk például Kovács Krisztián sikereiről. A rutin, meg az évek, mondhatnánk, de ez nem teljesen így van. Többszörös kollégám Eszenyiné Dienes Andrea (akivel a Dunaújvárosi Egyetemen, majd a duol.hu-nál is dolgoztam) még csak a szárnyait bontogatja a fotózás terén, de már Rácalmáson egy fotóversenyt sikerült megnyernie egy csodás természetfotóval. Természetesen nem szeretnék kiemelni senkit, csak a közvetlenül a látókörömbe került személyekről írtam eddig. A tárlaton láthatjuk még Almann Réka, Nagy Erika, Tóth Judit, Komáromi László, Kontár Csaba Attila, Pálfi László, Vainel Gyula fotóit is. 
A tárlaton összesen negyvenöt fotó látható, minden alkotó öt képpel mutatkozik be. Témáját tekintve lesz természet-, épület- és tájfotó is. Burmában, New Yorkban készített képeket is láthatunk. Legutóbb a közösség hat tagja részt vett egy erdélyi fotós túrán, ahol szintén remek képek készültek.  

Október 11-től egy hónapig látható a kiállítás

Pálfi Lászlót, a Panoráma Fotó Egyesület elnökét kérdeztem a tárlaton kiállító fotósokról.
- Kovács Krisztián, alapító tag, az egyesület alelnöke, három lány édesapja. Kedveli a természetet, szívesen fotózik lesből madarakra, vagy fotóz tájakat, városokat, épületeket, de nem idegen tőle a portréfotózás sem. Több hazai pályázaton is sikerült díjat nyernie. 
Tóth Judit, alapító tag, az egyesület elnökségének tagja. Ő az apró dolgok fotózásának mestere, virágok, gombák, bármi, ami a természetben előfordul az az ő területe. Kedveli még az úgynevezett minimalista fotográfiát, de szívesen kóstol bele más témákba is.
Kontár Csaba Attila szintén alapító tag, végzett fotográfus. Az épületfotózás nagy mestere, de nem idegen tőle a természetfotózás és az emberábrázolás, valamint a koncertfotózás sem. 2021-ben elnyerte a nemzetközi fotószövetség (FIAP) művésze minősítést (AFIAP). Sok sok díj hever a polcán.
Nagy Erika, alapító tag. Igazi utazó fotós megjárta a Dolomitokat, Burmát, Párizst és Korzikát is és a mohácsi busójárásról készített nagyszerű sorozatot. Több hazai és nemzetközi pályázaton is díjazták fotóit.
Vainel Gyula szintén szeret utazni és nagyszerű tájképeket hoz Európa számos pontjáról. Nagy tudója a rovarok egészen közeli és részletgazdag megörökítésének. A Magyar Fotóművészek Világszövetségének (MFVSZ) tagja.
Komáromi László a megfontolt, csendes erő, épület, város és tájkép az ő területe, valamint a sport fotózást szereti, nem mellesleg a bográcsozós összejövetelekkor ő az egyesület séfje.
Eszenyiné Dienes Andrea idén május óta az egyesület tagja, kb két éve foglalkozik fotózással, autodidakta módon képezi magát. A kezdetekkor a természet és tájfotózás érdekelte, de mostanában a portré és családok fotózása felé tendál az érdeklődése.
Almann Réka szintén májusban csatlakozott. Végzett fotográfus. Kedvenc témái az emberek, a portré és az elkapott pillanatok. Mindketten gyorsan beilleszkedtek az egyesületbe.
Én is alapítója vagyok az egyesületnek és a kezdetektől az elnöke. Szintén végzett fotográfus vagyok. A kétezres évek elejétől foglalkozom fotográfiával, kedvencem a természetfotózás, ha tehetem utazom, kint vagyok a természetben. Kedvelem még az emberközpontú fotográfiát és az új szerelmem a street fotográfia. Hazai és nemzetközi pályázatokon sikerült már pár díjat begyűjtenem. És akik szintén az egyesület tagjai, de ezen a kiállításon nem vesznek részt: Ihász Martin csapatunk ifjú Benjáminja, sport- és riportfotózás a szakterülete, amit immár hivatásszerűen végez (lapunknál – a szerk.). Kiss Piusz a tájképek és a modellfotózás nagy tudora. Dunaújvárosba több sikeres egyéni kiállítása volt már – melyről lapunk is beszámolt korábban.
A kiállítás megnyitója 2022. október 11-én 17 órakor veszi kezdetét, melyet Almann Réka és Pálfi László nyit meg. A tárlatot egy hónapon keresztül tekinthetik meg a vizuális kultúra igényes kedvelői.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában