Jeles évforduló

2022.05.09. 07:00

Pentelei emlékére koszorút helyeztek el

Pentelei Molnár János, a város egyik legismertebb festőművésze születésének évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak a mostani Magyar úton álló szülőházánál.

Török Tímea

Az ünnepség részeként a Pentelei Kék Nefelejcs Dalkör megható produkciót adott elő Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - A rendezvényt Pálinkás Bertalan, a Pentelei Baráti Kör elnöke szervezte, s május 7-én délelőtt 10 órakor tartották. Az eseményen jelen volt a civil szervezet korábbi elnöke, a festő távoli rokona, Parádi György, s az ingatlan jelenlegi tulajdonosa, Lábas Daniel Kristóf is. 
Az ünnepségen Pálinkás Bertalan mondott köszöntőt. Ahogy fogalmazott a művész hatalmas és minőségi életművet alkotott, szinte hihetetlen, hogy mindössze negyvenhat évet élt. Bámulatosan gyorsan festett. Ezernél több képe van külföldön, néhány száz itthon. Alkotásai 1962-ben egy kiállítás keretében és mértékében „tértek haza” Pentelére, Dunaújvárosba. Nemrégiben az Intercisa Múzeumban, majd a kecskeméti Cifrapalotában egy magángyűjtő több mint 40 remekművel jelentkezett. Elárasztotta a művészetre fogékony nagyérdeműt a bizonysággal, hogy ő kora legsikeresebb, egyik legnagyobb klasszikus festőművésze volt. 

A Pentele Baráti Kör küldetésének tartja, hogy Pentelei Molnár János festményeit közismertté tegye, és azt, hogy a leendő Rudnyánszky–Mondbach látogatóközpontban kivételes életműve eredeti festményekkel is méltó módon legyen reprezentálva. 
A beszéd után a Pentelei Kék Nefelejcs Hagyományőrző Dalkör megható produkciója következett. A hölgykoszorút Bölcsföldi Ferenc kísérte harmonikán, a karvezető dr. Horváthné Lázár Gabriella volt. 
Majd koszorút helyezett el a Pentelei Baráti Kör a pentelei civil szervezeteket képviselve az épület homlokzatánál lévő dombormű alatt. 

Végül Labas Daniel Kristóf tulajdonos a ház  felújítása során fellelt négy nagyméretű-a Pentelei családot ábrázoló- portrét ajándékozott Parádi Györgynek. A szeretettel őrzött képekben- úgy remélik ezentúl esetleg egy múzeumban kiállítva-  a közösség is örömét lelheti majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában