kiállítás és koncert

2021.06.03. 11:30

Zene és képzőművészet a Szivacs Galériában

Hosszúra nyúlt kényszerű szünet után ma délelőtt ismét egy összművészeti eseménnyel jelentkezik a Széchenyi István Gimnázium. Az intézmény Szivacs Galériájában bemutatkozó friss kiállításról, a kísérő zenei programokról a rendezvény megálmodóját és főszervezőjét, Pocsai Mária pedagógust kérdeztük.

Szabó Szabolcs

2021.06.02. Zene és képzőművészet – Karanténba zárva kiállítás berenedezés Széchenyi István Gimnázium Szivacs galéria Dunaújváros Fotón: Rohonczi ROHO István és Pocsai Mária pedagógusok, a kiállítás szervezői Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Közel egy éven át a lezárások, a karantén miatt online módban történt az ének-zene oktatás, és mindez számos kihívást jelentett. Nagyon nehéz volt rátalálni, hogyan is lehet ezt igazából jól, eredményesen csinálni. Hiszen ez a tantárgy tele van közösen megélt élményekkel. Az együtt zenélésben mindenki önmagára találhat. Online oktatásban viszont marad az egyedül megélt feladatmegoldás. Átbillentünk a tanulókkal közösen saját gátlásainkon, miszerint kamerába, mikrofonba ugyanúgy lehet énekelni, mint a tanórán. Közös daltanulásba kezdtünk. Ők otthon az én énekhangommal együtt tudtak énekelni. A zenetörténet, játékos feladatok mellett valami egészen különlegest is érdemes volt kipróbálni.

Rohonczi ROHO István és Pocsai Mária, a Széchenyi pedagógusai szerdán építették fel a ma nyíló kiállítást
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A 11. évfolyam művészetek óráján a „zenét” több tantárggyal párosítottam: matematikával, irodalommal, történelemmel és képzőművészettel is. A tizedikes évfolyamon pedig a szimbólumokat elemeztük Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára operájában. Megfejtettük a darab filozófiai hátterét, és erre nagyon vevőnek bizonyultak a diákok. A feladatkiosztás változatos volt: mindig volt választási lehetőség. Ha valaki nincs olyan hangulatban, hogy rajzolni tud, énekelni, akkor kapaszkodhatott egy másik feladatba. Az elkészült munkák egyrészt beágyazódtak az adott feladatba, másrészt tükrözték a tanulók hangulatát, éppen aktuális látásmódját. A felhívásra végül több mint 150 tanuló küldte vissza a munkáit. A ma kiállításra kerülő 68 darab alkotás színes képet mutat, van köztük rajz, festmény és kisplasztika is – mondta el lapunknak Pocsai Mária, aki a fellépőkről is szólt:

– A karanténlét nem csak a veszteség megtapasztalásával írható le, van olyan diákunk, aki az elmúlt hónapokban megtanult zongorázni, más a gitártudását fejlesztette. Az egyébként jó színvonalat képviselő gimnáziumi vegyes kari kórus sajnos a körülmények miatt szétesett. Az elmúlt két hétben ezeket a mozaikdarabkákat próbáltuk meg összerakni. Remélhetően sikerrel. Tehát a kiállítás mellett egy zenés összeállítás is várja ma a diákokat (fellépők: Justin Ákos 9. E zongora, Beretka Ádám 11. C ének, gitár, a Széchenyi István Gimnázium Vegyes kara és Cappella kórusa, zongora – Szabó Noel, gitár – Kiss Gergő, Járai Marcell, fuvola – Gál Benedek, cajon – Szabó Zalán. A kiállítást és zenés rendezvényt az intézmény igazgatója, Kratzmajer Zoltán nyitja meg a Szivacs Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában