mozi

2021.06.19. 07:00

Nem volt egyszerű eddig az új üzemeltető helyzete

A világjárvány miatt nehéz helyzetbe került hazai mozi- és vetítőhely-üzemeltetőket tavaly 300, idén 610 millió forinttal támogatták.

Molnár Emese

Védettségi igazolvánnyal látogatható a mozi, gyerekeknek és felnőtteknek szóló filmek egyaránt műsoron vannak

Fotó: LI

Dunaújváros

A járvány miatt elrendelt védelmi intézkedések egyike volt, hogy nem fogadhattak látogatókat a mozik sem. Annak érdekében, hogy enyhítsék az üzemeltetők bevételkiesését, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. pályázatot írt ki működési támogatásra. 2020-ban 300 millió forintos keret állt rendelkezésre, aztán a kormány a 2021-es központi költségvetésében erre a célra már 610 millió forintot különített el. Március 11-ig várták a pályázatokat, illetve az egyedi kérelmeket, amelyekről a Film­szakmai Döntőbizottság a május 4-i ülésén határozatot hozott. A nehéz helyzetbe került moziüzemeltetői szektor támogatására 610 millió forintot szavazott meg, biztosítva ezzel 80 mozi és vetítőhely újraindulását – ezt a film­intézet közölte az MTI-vel.

A támogatottak között vannak a Kultik mozihálózat partnercégei, így az Apolló Mozgókép Kft. is, amely a dunaújvárosi mozi esetében 5 078 404 forint vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Az új üzemeltetőnek eddig meglehetősen göröngyös volt az útja városunkban a járvány miatt, de mondjuk a mozi kálváriája már az üzemeltetési feladatra kiírt pályázattal, annak anomáliájával kezdődött még 2020-ban.

Egyre több a néző
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A mozi épületnek nagyszabású felújítása után, 2020. július 18-án nyílt meg a filmszínház a közönség előtt a Kultik üzemeltetésében. Sajnos két és fél hónap múlva be is kellett zárni a pandémia miatt, és több hónapot kellett átvészelni. Mint azt Simon-Horváth Szilvia marketingvezető vázolta, attól függetlenül, hogy zárva volt az intézmény, voltak kiadásaik, például rezsiköltségek, állagmegóvó munkálatok, a vetítőgépek karbantartása. Szabó Krisztián ügyvezető elmondta, bérleti díjat nem kellett fizetniük, ám több tízmilliósra becsülik a veszteséget. A pandémia enyhülésével, 2021. május 6-tól ismét fogadhatják a filmszerető közönséget. Simon-Horváth Szilvia felidézte, kezdésként a bezárás utolsó hetéről visszahozták és műsorra tűzték még a gyerekek kedvéért a Trollt, a Kutyák és macskák 3., a Hercegnő és a 7 törpe, a felnőtteknek pedig a The doorman – Több mint portás és a Valaki a túloldalról című filmeket kínálták. Az újranyitás első hete nehezen indult, ám azt tapasztalják, hogy a látogatottsági mutató elindult meredeken felfelé, egyre többen mennek moziba, mivel mind több embernek van már védettségi igazolványa. Ebben a hónapban még olyan alkotásokat tekinthetünk meg a kínálatban, mint például a Luca, a Tom és Jerry, a Hang nélkül 2., a Démonok között 3., az Egy igazán dühös ember, vagy éppen a Halálos iramban 9.

Védettségi igazolvánnyal látogatható a mozi, gyerekeknek és felnőtteknek szóló filmek egyaránt műsoron vannak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában