KMI

2021.04.06. 17:30

Folyamatos alkalmazkodási kényszerben a művészeti élet

Elmaradt, hónapról hónapra csúsztatott kiállítások, rendezvények és szinte folyamatos újratervezés jellemezte a helyi és az országos képzőművészeti élet elmúlt egy évét. A kiállítóhelyek folyamatosan próbálkoznak az online térben is kapcsolatot találni és azt fenntartani a közönséggel, ám a személyes találkozásokat és kiállítás-megnyitókat mindez aligha helyettesítheti hosszabb távon.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

DH-összeállítás – Jól példázza a kiállítóhelyek sanyarú helyzetét a tavaly novemberben a Kortárs Művészeti Intézetben megnyílt két, nívós kiállítás eddigi története.

Tarr Hajnalka és Fridval­szki Márk önálló tárlata a megnyitót követően gyakorlatilag szinte rögtön be is zárt. Tarr Hajnalka In Vitro „H” című kiállítását azóta is csak egy online tártlevezetés keretében járhatják körbe virtuálisan az érdeklődők.

A KMI művészeti vezetője, Zsinka Gabriella lapunknak adott januári interjújában foglalta össze, milyen kihívásokkal szembesültek a járványhelyzet miatt:

Novemberben csak pár napig láthatták az érdeklődők Tarr Hajnalka In Vitro „H” című kiállítását Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Archív

„...(a) kultúra színterének szereplői, így a Kortárs Művészeti Intézet is folyamatosan próbál alkalmazkodni a vírushelyzetből fakadó változó körülményekhez. A pandémia egy újfajta gondolkodásmódot vár el a kultúra szolgáltatóitól, művelőitől is; legyenek aktívak, vegyék fel a versenyt egymással a közönség kegyeiért az online térben, ugyanakkor álljanak naprakészen a nyitásra. Jelenleg nincsenek átmeneti megoldások, a kiállításaink sajnos november eleje óta az országos rendeletnek megfelelően zárva vannak, ugyanakkor, ha valaki arra vágyik, hogy a kortárs képzőművészetnek szenteljen egy kis időt, a Youtube csatornánkra eljutva mégsem kell lemondania a tárlatvezetés élményéről.”

Rohonczi István Széchenyi Zsigmond mellszobrán dolgozik Fotó: Laczkó Izabella
Dunaújvárosi Hírlap DH

A Kortárs februárban indította útjára a Kirakatban a gyűjtemény címmel futó sorozatát. Ennek keretében heti rendszerességgel megújuló mini kiállításokkal jelentkezik az intézmény az Uitz Terem Vasmű úti kirakatában. A Kirakatban április 12-ig Esterházy Marcell: Tourner la page című alkotása tekinthető meg. Az online tér szerepe tehát felértékelődött, és az intézmények mellett az alkotók jelentős része is ezen a csatornán próbálja tartani a kapcsolatot a közönséggel és a pályatársakkal.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában működő Bartók Aula kiállításait évek óta szervező Rohonczi ROHO István szerint a folyamatos kapcsolattartás szempontjából megkerülhetetlenné vált ugyan az online tér, ám a legfontosabbat, a személyes találkozások varázsát érdemben nem pótolhatja.

– A képzőművészet magányos műfaj, így az alkotóknak és a közönségnek is szükségük van az olyan közösségi, ünnepi találkozókra, mint amilyen egy tartalmas és jól sikerült kiállítás-megnyitó. A tárlatlátogató, mint befogadó is teljesen másként viszonyul egy műhöz egy okosan felépített kiállítótérben, esetleg személyesen is konzultálva a képzőművésszel, mintha csak egy újabb kis videót pörgetne le a telefonján, vagy a számítógépén. Ezek a közösségi események maradnak most ki az életünkből. Nem tehetek mást, bízom abban, hogy hamarosan újra megtelnek majd a kiállítóterek, múzeumok és galériák – tette hozzá ROHO, akit jelenlegi terveiről is kérdeztünk.

Korábban stabilnak hitt dolgok kérdőjeleződtek meg egyik napról a másikra

– Baracs település és az ottani Széchenyi Zsigmond Általános Iskola felkérésére tervezem a névadó neves író-vadász mellszobrát. Ebbe ástam bele most magam, és ez a munka egyfajta terápiás munkaként is felfogható a jelenlegi körülmények között.

Páhi Péter, az Újpart Egyesület elnöke Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/archív

– Az elmúlt több mint egy évben sok minden átértékelődött, korábban stabilnak, megdönthetetlennek hitt dolgok kérdőjeleződtek meg egyik napról a másikra. Nincs más választásunk, alkalmazkodnunk kell – fogalmazott megkeresésünkre Páhi Péter képzőművész, a dunaújvárosi és a városhoz kötődő alkotókat tömörítő ÚjPart Egyesület elnöke, aki elmondta:

– A zenei és kulturális fesztiválok, rendezvények döntő többsége tavaly elmaradt, és nem lehet látni, pontosan mit is hoz a közeljövő. Ez egzisztenciálisan is komoly problémát jelent sokaknak. Meglátjuk mi lesz… Szomorú időszakot élünk. Az Újpart is gyászol, a közelmúltban hunyt el Kiss Ervin Gábor, a napokban pedig Gáspár Aladár, van olyan barátunk, aki jelenleg is kórházban van. Természetesen azért tervezgetünk, elindult az ötletelés egy nyári, Kulcson jelentkező képzőművészeti alkotótáborról. Az egyeztetések már zajlanak, reméljük összejön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában