könyvajánló

2021.04.15. 11:00

Egy mélygarázsban robbanás történt

A dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Katona Zsuzsa ajánlja Háy János: A mélygarázs című könyvét.

duol.hu

Miért akarunk megfelelni olyan elvárásoknak is, amelyeknek talán nem is kellene?

Fotó: Bajusz György

„Nem látszol különbnek, csak éppolyannak, mint a többi. Nem te vagy az egyedüli. Te vagy a többi.”

Valahol egy mélygarázsban robbanás történt. Egy férfi és egy nő meghalt. Háy János új könyvének valós idejű történése nagyjából ennyi. Ami a könyv többi részében olvasható, az három vagy talán négy ember gondolatainak áramlása, történések elmesélése, elemzések, magyarázatok és tagadások, valós vagy vélt érzelmek.

Szabadok vagyunk? Lehetünk szabadok?

Háy János a szokásosnak mondható, hétköznapi szituáció kapcsán sodró erejű monológokat ír. Az ötvenes férfi, a feleség, a harmincas szerető gondolatai világunk, közösségeink, munkahelyeink, kapcsolataink szinte minden aspektusát érintik, sőt még a kvantumfizika bizonytalanságra épülő rendszerét is. A negyedik világ a felnőtt gyermek élete, akinek sorsa mintha már csak ismétlés lenne.

A szövegben karakterek, életpályák, típusok kavalkádja tűnik fel, kerül kapcsolatba egymással, döntések és választások sorozata lendíti előre a történéseket, amelyekről talán utólag sem derül ki, hogy rosszak vagy jók voltak. Szabadok vagyunk? Lehetünk szabadok? Felismerjük-e mi befolyásolja döntéseinket? Látjuk-e a fogyasztás, az üzlet, a reklám, a divat hatását mindennapjainkra? Miért akarunk megfelelni olyan elvárásoknak is, amelyeknek talán nem is kellene? Hogyan sodródhatunk bele a „Miért ne?” jegyében bizonyos helyzetekbe?

A sűrű szövésű, olvasmányos, sodró erejű szövegben talán mindenki ráismerhet, ha csak egy villanásra is, önmagára, szűkebb-tágabb világára. Háy János könyve sokkal több kérdéssel foglakozik, sokkal többről szól, mint a férj, a szerető és a feleség háromszögének feloldhatósága, a megoldás lehetetlensége vagy hiábavalósága. DH

Miért akarunk megfelelni olyan elvárásoknak is, amelyeknek talán nem is kellene?
Fotó: Bajusz György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában