Várostörténeti túrák a múzeumtól

2020.10.07. 15:00

Itt az idő egy izgalmas múzeumi sétára

A Múzeumok őszi fesztiválja országos programsorozat keretében az Intercisa Múzeum is számos érdekes és értékes szakvezetéssel várja a látogatókat a következő hetekben. Vezetett séta a szocreál tanösvényen.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

„A kommunizmus hagyatéka örökségünk, múltunk részét képezi. Dunaújváros egységében képes bemutatni a szocialista művészet, a szocreál jellemzőit, sehol máshol nem található meg a szocialista-realista művészet esszenciája. Az épületek és az utcák a kor hangulatát tükrözik, az akkori élet­elmélet színtereit tökéletes pontossággal mutatja be. A szakvezetést Kronászt Margit és Nagyné Hodik Mónika történészek tartják” – olvasható az Intercisa Múzeum ajánlójában.

Vezetett séta a dunaújvárosi régészeti emlékek tan­útján. A szakvezetést Buza Andrea régész tartja. A Római Birodalom a Kr. u. I. század végén hozott létre állandó katonai tábort a város területén. Az Intercisában megtelepülő polgári lakosság jólétét kőből épült házaik, gazdag temetkezéseik mutatják. A helytörténeti tárlaton olyan különlegességek is láthatók, mint a párját ritkító Mithras-dombormű. A tavasztól őszig látogatható római kőtár és romkert (Dunaújváros, Római körút) területén a tábor épületének részletei, különböző építészeti elemek, mérföldkövek és a temetőben előkerült szarkofágok, sírkövek tekinthetők meg.

Pincétől a padlásig megismerhető az Intercisa Múzeum kincsestára

A kőtár közelében több épület – köztük egy római fürdő – romjai is megtalálhatók. Régészeti emlékek tanútja állomásai: 1. Intercisa Múzeum régészeti kiállítás, 2. Római kori oszlop másolata, 3. Római kőtár, római katonai tábor romjai, 4. Római kori fürdő, 5. Késő római apszisos épület, 6. Római kori ikerház, 7. Római kori dombormű másolata, 8. Római kori dombormű másolata.

A harmadik választható lehetőség az Intercisa Múzeum titkainak felfedezése, a pincétől a padlásig.

A múzeum kiállítási anyagát is szemlézhetik a túrák résztvevői Fotó: archív

A látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, ismeretlen múzeumi tevékenységeket, és egyedi tárgyakat láthatnak.

A pincétől a padlásig bejárhatják a múzeum összes olyan helyiségét muzeológus vezetésével, amit hagyományos belépőjeggyel máskor nem láthatnak.

A vezetést Buza Andrea és Keszi Tamás régészek tartják.

Az előzőekben bemutatott szakvezetésekhez és programhoz előzetes regisztráció szükséges, az alábbi elérhetőségeken: e-mail: [email protected], telefon: 06-25/411-315.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában