Balatonföldvári emlékek

2020.08.22. 09:00

Veszett fejsze

Szente Tünde

A szántódi nyaralások estéi balatonföldvári fagylaltozással, szabadtéri színházi előadásokkal teltek. Odafele menet közben elmesélte Eszter az üdülőhely újkori történetét. Lelkendezve ment vissza az időben, és képzelte magát köztiszteletnek örvendő főispánfeleségként, amint megszállnak a villák egyikében, és hosszú ruhában, bájos kalapocskában sétálnak a platánsor árnyékában a hosszú vízparti szakaszon.

Földvár-pusztát a Széchényi család alapította, a fürdőhely tervét gróf Széchényi Dénes határozta el 1872-ben. A fürdőtelep kialakítására dr. Korányi Sándor egyetemi tanár tett javaslatot, amelynek alapján, gróf Széchényi Imre, az Afrika-vadász Széchenyi Zsigmond apja, felparcelláztatta a korábbi pusztát.

Az első szálloda 1895-ben épült fel, a következő években újabb kettő, a fürdőtelep hivatalos megnyitása 1896. június 14–15-re esett. Ebben az időben már több mint 40 villa állt a vendégek rendelkezésére. A part mentén álló épületek között készült el Kandó Kálmán gépészmérnök villája is. A településnek már a századfordulón volt jó hírű vendéglője, vízparti kávéháza, strandja, postája, gyógyszertára és piaca. A Széchényi család 1903-ban megvált a földvári birtoktól, megalakult a Fürdő Részvénytársaság. Ekkor építették a parti sétányt, amit Kvassay Jenő vízmérnökről neveztek el. A település a gyógyfürdői besorolást 1905-ben kapta meg.

Az 1904-től működő Balatoni Szövetség rendszeres hírveréssel és társadalmi eseményekkel mozdította elő a tópart fejlődését. Az alakuló közgyűlés meghívóit a három balatoni megye, Zala, Somogy és Veszprém, fő- és alispánjai, tiszti főorvosai, országgyűlési képviselői, járási főszolgabírói mint fürdőbiztosok, valamint a part menti fürdőtelepek képviselői bocsátották ki és írták alá. A Budapesti Hírlap 1913. július 23-i száma adta hírül, hogy felére kezd apadni azoknak a magyaroknak a száma, akik az Adriai-tengerparton töltik a nyarat. A XX. század elejére Földvár a Balaton egyik legelőkelőbb fürdő- és nyaralótelepe lett, az arisztokrácia kedvelt és felkapott üdülőhelyévé vált, főként hivatali és katonai körökben.

Ugyancsak a század első évtizedére esett a kikötők építésének nagy korszaka, így Balatonföldvár is megépíttette a sajátját, amely a mai napig tükrözi a múlt század békeéveinek romantikus hangulatát. Átugorva a történelem fájdalmas korszakait, az egykori színes kulturális élet reinkarnációjaként keltette életre – az 1950-es évek szabadtéri színházi előadásainak folytatásaként – az ifjú színházteremtő Nagy Viktor a Kultkikötőt, másfél évtizeddel ezelőtt.

A mai napig emlegetik Eszterék a 2006. július 14-i estét, amikor a viharfelhők fenyegetésével mit sem törődve, Szántódról átmentek Földvárra a hőséggel megáldott fürdőző nap végén. A templom melletti park csalogató fényei és zenéi abba az irányba terelték őket, ahol kezdetét vette Mohácsi János rendezésében a kaposvári Csíki Gergely Színház társulatának előadása: Michael Frayn Még egyszer hátulról, avagy Veszett fejsze című sziporkázó vígjátéka. A Kultkikötőben azóta minden évben többször is lehorgonyoznak Eszterék.

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában