Háy János keserédes komédiáját mutatta be a Bartók társulata

2020.06.22. 07:00

Higiénés korlátozásokkal, de ismét nyitva a nézőtér

Hosszú idő után, immár nem csak virtuálisan találkozhattak a Bartók színészei közönségükkel szombaton, igaz, még higiénés korlátozásokkal. A nagyszínpadon hónapos csúszással Háy János Utánképzés ittas vezetőknek című keserédes komédiáját mutatták be az egymástól távol ülő, maszkot viselő közönségnek.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Eniko

Sipos Imre rendező ekként vélekedik a darabról: Ez egy vicces este. Nagyon jókat lehet majd rajta nevetni, de mégsem egy bulvár előadás, mert azok a dolgok, amik a mélyben mozgatják ezeket az embereket, azok a titkok, amik jellemzőek rájuk, nagyon tragikus emberi sorsokat fednek. Ironikus, nevettető, de elgondolkodtató is. Mint minden jó színházi előadásnál magunkra ismerünk. Nincs értelme színre vinni bármilyen drámát, hogy az ne szóljon a jelenről.

A hat férfi és három nő ittas vezetésért vesztette el a jogosítványát, és utánképzésen kell részt venniük, hogy visszakaphassák Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A rendező elmondta, az, hogy kortárs szerzővel dolgoztak, nagyban befolyásolta a próbafolyamatot. Mint mondta, Háy János független alkotóként tekint a színházi csapatra, a rendezőre és a színészekre. Nyilvánvalóan nagyon fontos volt számára, hogy a textus megmaradjon, de nem bigott módon, nem küzdött minden egyes hangsúlyért, hagyta, hogy ez a szöveg meg tudjon születni a színészek szájában. Ennek ellenére Sipos Imre rigorózusan ragaszkodott a megírt szöveghez, hiszen az író a szöveggel teremt egyfajta nyelvi közeget. Álláspontja szerint nem szabad, hogy ez sérüljön. Ezért aztán kilencvenkilenc százalékban az hangzik el, ami le van írva.

A sokféle sors, sokféle ember itt újra egyforma lesz

A rendező azt is elmondta a megszakított próbafolyamatról, hogy kevesebb idejük volt ugyan létrehozni az előadást, de ez az idő sokkal koncentráltabb volt. A próbaidőszak alatt nem oszlott meg a figyelmük, nem kellett más előadásban játszani, elszaladni forgatni valahová, vagy néhány tekercs­re szinkronizálni. A színházban lényegében két hónapra megállt az élet. Ez egy alkotóművész számára azt eredményezi, hogy komoly alkotói vágyat akkumulál.

Két pszichológus moderálásával zajlik a kötelező utánképzés

Amikor végre újra elkezdhettek dolgozni, nem tudták, meddig nem engedhetnek még be nézőt. Úgy voltak vele, hogy legfeljebb csinálnak egy zárt körű „bemutatót” maguknak, és a kész előadást majd akkor előveszik, amikor megnyílhat a nézőtér. Végül a legjobb forgatókönyv állt össze, ha szűkített nézőtérrel is, de meg tudták tartani a bemutatót és a bérletes előadásokat. Ez így nagyon jól alakult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában