Gyakorlati tanácsok az olvasóvá neveléshez

2020.03.15. 08:00

Mesélj, hogy olvasson

A József Attila Könyvtárban megtalálható és kölcsönözhető könyveket a helyi könyvtárosok ajánlják az intézmény honlapján.

duol.hu

Most Kurunczi-Csáfordi Annamária ajánlóját adjuk közre dr. Pompor Zoltán Így mesélj, hogy olvasson című könyvéről, amely gyakorlati tanácsokat tartalmaz az olvasóvá neveléshez. Gondoltad volna, hogy már napi 15 perc mesélés is fejleszti a szövegértési készségeket? Vajon a digitális világ kínálta lehetőségek az olvasás rovására mennek? Nem tudod, hogy válaszd ki a megfelelő gyerekkönyvet? Milyen előnyei vannak a hangoskönyvnek? Hogyan és mit olvasnak a kamaszok?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az Így mesélj, hogy olvasson című könyv, amely az olvasóvá neveléshez biztosít hasznos fogódzót, gyakorlati segítséget. Nemcsak megoldást nyújt, a dolgok hátterébe is betekintést enged. Így jöhet szóba az olvasás mindennapjainkra tett pozitív hatása, s az is, miért olyan fontos, hogy minél kisebb korban, már a gyermek születését megelőzően hozzákezdjünk az olvasás iránti kedv felkeltéséhez. Nem szabad megfeledkeznünk a mesélés és a népmesék fontosságáról, valamint a könyvtárba járás magával ragadó varázsáról sem.

A kötet tizenkét tartalmas fejezetet foglal magában Fotó: bookrkids

A színes illusztrációkkal tarkított, jól strukturált könyv 12 könnyen áttekinthető, de tartalmas fejezetet foglal magában, amiket neves közéleti személyektől származó idézetek nyitnak. „Egy jó könyvekkel telerakott családi könyvespolc felér egy pszichoterápiás rendelővel. A könyvekben mindig talál az ember pár jó szót szerelmi bánatra, halálra, csalódásra, az élet értelmére – vagy egyszerűen csak arra, ha el akar veszni a múló időben” – dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő.

„Mondani kell és hallgatni a mesét, adni kell a bennünk lakó gyereknek egy esélyt, kell a sok napi hülyeség ellen egy attak, stresszoldó a középkorúaknak, fiatalítószer a véneknek, stand-up comedy a léleknek” – Varró Dániel költő, műfordító.

A fejezetek végén bőséges ajánló várja az olvasót, a kötet záróakkordját pedig egyesületek, irodalmi-kulturális, kritikai portálok és adatbázisok felsorolása adja. „… célunk az érdeklődés felkeltése, a pozitív szülői attitűdök kialakítása és információátadás – mert a tájékozottság vezethet el az igazán személyre szabott olvasáspedagógiához.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában