A sikeres filmes alkotások mind valós drámákból táplálkoznak

2020.02.13. 14:00

Egy este, amikor az Oscar aranyszobrocskájára figyelt az egész világ

Igazán termékeny év volt a tavalyi filmes tekintetben, elutazhattuk a Manson ranch-ra, első világháborús lövészárkokban járhattunk, Gotham city utcáin sétálhattunk, Le Mans versenypályán körözhettünk és eljuthattunk még egy messzi galaxisba is.

Varga Zsófia

Los Angeles, 2020. február 10. Greg Butler, Guillaume Rocheron és Dominic Tuohy (b-j) a legjobb képhatásért járó elismeréssel, amelyet az 1917 címû filmben nyújtott közremûködésükért vettek át a 92. Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban 2020. február 9-én. MTI/AP/Invision/Jordan Strauss

Fotó: Jordan Strauss

„Ma este a történetmesélés művészetét ünnepeljük” – ezzel a mondattal nyitotta meg Janelle Monáe a 92. Oscar-gálát, és lenyűgöző produkciójával felvezette, hogy az idei díjátadó főszerepe a filmek mellett a zenéé lesz, show-jával megalapozta a hangulatot, amelyet az est folyamán többek között Eminem, Billie Eilish, Elton John tovább fokozott.

Ilyen még nem volt: négy díjat elvitt a koreai Paraziták

Minden alkalommal nagy várakozással ülök televízió elé, hogy megnézzem a filmes világ legnagyobb eseményét. Még a gyakorlott Oscar-néző, filmrajongók gyomra összeugrik és izgalommal hallgatja az ikonikus mondatot, hogy „and the Oscar goes to…” majd együtt örül, vagy éppen szomorkodik kedvenc színészével. A több mint háromórás gálán összesen 24 díj talált gazdára, a teljesség igénye nélkül kiemelnék pár kategóriát, amelyeket alább részletezek.

Andrew Buckland dél-afrikai (b), Michael McCusker amerikai vágók a legjobb vágásért járó szobrokkal Fotó: Invision/Chris Pizzello

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Brad Pitt, a Volt egyszer Hollywood című filmben nyújtott alakításáért kapta. Színészteljesítményéért már kijárt neki az Oscar, hiszen producerként a 12 év rabszolgaságért már bezsebelhetett egyet. Quentin Tarantino filmjében lubickol a szerepben, zsigerből hozza a letűnt kor sztárját, remek párost alkotnak Leonardo DiCaprióval. A legjobb eredeti betétdal kategóriában az Elton John-film, a Rocketman (I’m Gonna) Love Me Again című dala diadalmaskodott, több remek alkotást utasított maga mögé. Ez a dal a főszereplőt is átsegítette a nehéz időszakon, bátran használhatjuk mi is, amikor egy kis bátorságra, önelfogadásra van szükségünk. Igazi útravaló, amelyből erőt meríthetünk. Külön élményszámba ment, hogy maga Sir Elton ­John és szerzőtársa, Bernie Taupin vette át a díjat. Az idő előrehaladtával egyre közelebb kerültünk a legnagyobb és legkomolyabb díjakhoz, a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Joaquin Phoenix kapta. A papírforma beigazolódott, pár nappal korábban a Brit Film- és Televíziós Akadémia díját, a BAFTA-t is elnyerte, az Oscar legnagyobb várományosa is ő volt.

Elena Andreicheva (k) és Carol Dysinger (b) rendezők Mark Ruffalo amerikai színész társaságában a legjobb rövid dokumentumfilmért járó díjjal Fotó: EPA/David Swanson

Nem ok nélkül, a Jokerben nyújtott alakításával valósággal brillírozott. Amit a mozivásznon láthatunk igazi emberi dráma, ami többnyire olyan emberi traumákból, megaláztatásokból táplálkozik, ami a hétköznapi embereket akár napi szinten is érinthet. A színész rövid beszéddel köszönte meg az elismerést, ami kapcsolódik a Joker mondanivalójához is, hiszen akárki akármi ellen is harcol, legyen az akár a rasszizmus, nemi egyenlőtlenség, az állatok jogai, összességében egy dolog ellen küzd: az igazságtalanságok ellen.

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező az Élősködők című fi lmjével nyert díjakkal Fotó: EPA/David Swanson

A gála talán legnagyobb meglepetését a Paraziták című koreai film okozta, Pong Dzsunho filmje hat jelölésből négyet váltott díjra, a legjobb filmnek járó Oscar szobrocska megszerzésével pedig történelmet írt, hiszen korábban egyszer sem nyert nem amerikai film ebben a kategóriában. A film két dél-koreai család története, akik anyagi szempontból a társadalom két ellentétes oldalát testesítik meg, a gazdagokét és a szegénységben élőkét. A Jokerhez hasonlóan a gazdasági helyzetet az osztálykülönbségek fényében jeleníti meg, fekete humorral és egy jó adag társadalomkritikával fűszerezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában