A legkisebbektől a nagyobbacska iskolásokig százak zenéltek Dunaújvárosban

2019.10.02. 17:30

Városszerte több helyszínen ünnepelték a zene világnapját

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. Azóta a világ valamennyi pontján különös figyelmet szentelnek a zene erejének.

Balla Tibor, Tóth Alexandra

2019.10.01.Zene világnapja a Sándor Frigyes zeneIskolában Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A Gárdonyi Géza Általános Iskolában nem az óvodásoknak tartottak előadást a diákok, hanem a Wesely DaCapo Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai adtak interaktív koncertet az aulában összegyűlt gyerekseregnek. Csellón Kurina Laura, a Wesely DaCapo igazgatónője, a zongorán Inna Kolisnychenko, gitáron pedig Beke Beáta játszott. Tóth-Németh Csilla intézményvezető-helyettes elmondta a diákoknak a világnap történelmi hátterét, és felhívta a figyelmet arra, milyen fontos szerepet tölt be mindannyiunk életében a zene. Az interaktív koncertet a Gárdonyi pedagógusainak kórusa nyitotta, majd a Kurina Laura csapata tanította, szórakoztatta és foglalkoztatta a közönséget.

A fúvószenekar a könnyedebb melódiák felé kalandozott
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

10 órakor a harmonika zenekar lépett fel elsőként Rohonczi ROHO István szobrászművész alkotta Sándor Frigyes-mellszobor előtt a tavalyi Sándor Frigyes-díjas Juhos Melinda irányításával, szokás szerint lenyűgöző profizmussal. Kis szünet után a Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusai szerepeltek Németh Irma tanárnő betanításában és dirigálásával egy jó félórás műsorral. Az ugyancsak Sándor Frigyes-díjas Balogh Zoltán András, a fúvóstanszak vezetője gondoskodott arról, hogy megfelelő keresztmetszetet mutasson be a fúvós­irodalomból és az átiratokból, ugyanis a kezei alatt három formáció is fellépett az október eleji ajándék napsütésben a csodásan felújított téren.

Mesejáték a Móricz iskola 3. a osztályától
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A jellemzően kisebb gyerekekből álló rézfúvós-kamaracsoport az órákon tanultakat interpretálta, majd a fúvószenekar már egy kicsit tágabb merítésre vállalkozott, így olyan feldolgozások is belefértek a műsorba, mint a Deep Purple zenekar Füst a víz felett című sikerszáma.

Kurina Laura és Inna Kolisnychenko a Gárdonyiban
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Combino együttes pedig vállaltan kalandozik a könnyedebb műfaj felé. Ebéd után a vonószenekar ült ki az októberi tavaszba Pomposné Zelena Erzsébet vezényletével, a megszokott klasszikusokkal. Kora délután Balla Benedek egymagában vállalta magára a közönség szórakoztatását korosztályának zenéit feldolgozva egy szál gitárral, amelyet egyszer ukulelére cserélt.

A Voice & Bass duó, Csuhaj-Barna Tibor és Lakatos Ágnes a hazai jazzélet élvonalába tartozik
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A délután derekán a zeneiskola tanára, Baruts Bence és barátja, Kanalas Attila a fűre terített szőnyegen egy, talán kevesek számára ismert hangszert, a handpant vagy hangdrumot, ezt az egyszerre ritmus- és dallamhangszert mutatta be az érdeklődőknek, akik akár ki is próbálhatták ezt a különleges hangzású eszközt. Este hattól a produkciók átköltöztek a zeneiskola nagytermébe, ahol az iskolához kötődő profik adtak kiváló hangulatú koncertet.

Kanalas Attila és Baruts Bence a hangdrumot mutatta be
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap
Balla Benedek egy szám erejéig ukulelére váltott
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap
A legkisebbek még nagyon fogékonyak a zenére
Fotó: Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában