Népművészeti bemutató, asszonykórus, táncház a programok közt

2019.04.01. 07:00

A szerb kultúra legtöbb szegmensét láthattuk

A rácalmási szerb hagyományőrző egyesület és DMJV szerb nemzetiségi önkormányzata tavaszköszöntő rendezvényt tartott a rác­almási művelődési ház és könyvtárban.

Tóth Alexandra

A szerb hagyományok és kultúra jegyében telt a szombat délután Rácamáson. A teltházas rendezvényen a szerb kultúra valamennyi szegmensébe betekintést nyerhettünk.

A programot a tavalyi év során „Száva Tekelija” díjjal jutalmazott Mohainé Csupity Szófia, a Szerb Hagyományőrző Egyesület egyik alapító tagja nyitotta meg, és ismertette a programot.

Juhos Melinda, Ranga Petra és Mikó Fanni Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A délután során többször fellépett a Ruzmarin Felkestar zenekar, tagjai önálló produkcióban is játszottak, valamint zenei aláfestést is nyújtottak a rendezvényen fellépő táncosok számára. A délután nyitányaként két ifjú tehetség, Mikó Fanni és Ranga Petra énekelt, őket pedig Juhos Melinda kísérte harmonikán. A hölgyek a sokak által ismert és közkedvelt Ederlezi című dalt adták elő. A népdalt a szintén szerb gyökerekkel rendelkező Rúzsa Magdi szerettette meg a magyar közönséggel 2006-ban, és bár Petra és Fanni nem mezítláb adták elő, egy biztos: ugyanúgy libabőrzött a közönség, min anno a tehetségkutatót nézve.

A népviseleti bemutató nagy sikert aratott, a képen a horvát határ környéki szerbek díszes öltözékét láthatjuk

A hatásos indítást egy igazán látványos népviseleti (majd tánc-) bemutató követte. A csodálatos ruhakölteményekben felvonuló hagyományőrzők a szerb kultúra valamennyi tájegységéről hoztak öltözékeket. Településektől függően egy igazán nagy szórást tapasztalhatunk a viseletek között, egészen különbözik egymástól egy Pomáz – Dunakalász – Csobánka környékéről származó, magyarországi asszony és férfi ruhája egy leszkováci népviselettől, vagy egy bolgár határ környéki szerb ruházattól.

Németh Miklósné, Rácalmás alpolgármestere előadást tart

A hagyományőrzők ruházata teljesen autentikus, rekonstruálásukat hosszas kutatómunka és utánajárás előzte meg. Elmondható, hogy valamennyi mellényt, szoknyát, kötény, bocskort, zoknit vagy épp inget az egyesület tagjai saját kezűleg készítették, alig akadt olyan darab (egy-két szőttes), amiben nem a lelkes budakalászi szerbek keze munkája látható.

Németh Irma, Péter Kata és citerán Pocsai Mária

A délután folyamán fellépett még a Rácalmási Napsugár Asszonyórus, Németh Irma, Péter Kata és Pocsai Márica szintén énekkel. A műsorszámok után egy fergeteges táncházzal zárták a tavaszköszöntő délutánt a fellépők és a vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában