a Bartók aulájában

2019.03.18. 13:00

Izgalmas stoppos körutazásra hív a Füredi Travel

Szabó Szabolcs

A múlt héten szerdán nyílt meg Füredi Tamás grafikusművész Travel Posters című kiállítása a Bartók aulában. Rögzíthetjük: hosszú hétvégék előtt nem igazán szerencsés tárlatot nyitni még a város egyik leginkább ismert és látogatott kiállítóterében sem. Sajnos, bántóan kevesen tisztelték meg személyesen a vaskos rácalmási–dunaújvárosi kötődéssel bíró Füredi Tamás egyébiránt remek és könnyen befogadható Travel Posters névre hallgató munkáit.

Füredi Tamás az ÚjPart alkotója ismét itthon állított ki
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Kérdés: a lehetséges érdeklődőknek volt-e módjuk időben értesülni ezen alkalomról... De, haladjunk is tovább! Füredi Tamás eddigi pályáját a kiállítótér szervezője, Rohonczi ROHO István mutatta be a hallgatóságnak, majd Pálinkás Eszter fuvolaművész remek produkcióját élvezhették a jelenlévők. Fehérvári Tamás esztéta és Medvegy Zsuzsa, az Újpart Művészeti Egyesület örökös háziasszonya közösen tolmácsolták Ágoston Emmának a megnyitóra szánt ötletes szövegét, majd a jelenlévők nekiláthattak egy hosszú utazásnak, ugyanis a Travel Posters látványos úti kalauzában. Füredi Tamás munkáit európai barangolásai ihlették és egy különleges nyomdatechnikával készültek. A Travel Posters igazi felfedésre csábít Német- és Olaszországon át egészen Franciaországig és Katalóniáig, egy olyan kort idéz, amikor még a tömegturizmus szabványai nem uralták le az igazi őszinte felfedezés örömét.

A tárlat bőven merít a múlt század ´60-as, ´70-es éveiben uralkodó stílusokból, ám még sem kelt retró hatást. Sőt, Füredi minden egyes poszterén elrejt jó pár ötletes, kreatív trükköt vizuális és betűjátékot, amely csak arra vár, hogy az utazó vegye a fáradságot, és elmerüljön benne. A Travel Posters vidám útikalandokra hív, mégis kitessékel a komfortzónánkból. Tehát, aki mosolyogva kívánja bejárni a kontinenst, annak bátran ajánljuk a Füredi Travels csoportos útbaigazítását. A kiállítás három héten át látogatható a Bartók nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában