Vasas Táncegyüttes

2018.11.29. 11:30

Sikeresen menetelnek

Sajtótájékoztatón számolt be a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes sikereiről a formáció és a fenntartó Munkásművelődési Központ vezetősége tegnap délelőtt.

Balla Tibor

Suplicz Mihály, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes egyik művészeti vezetője felidézte, hogy a közel­múltban az együttes részt vett az 50. Szekszárdi Néptánc Fesztiválon a Babits Mihály Kulturális Központban az ország 15 legnívósabb együttese között. Csak azok nem vettek részt a megmérettetésen, akiknek a Fölszállott a páva épp aktuális fordulójában akadt dolguk. Már önmagában az is büszkeségre adhat okot, hogy felléphettek, ugyanis egy többlépcsős válogatás eredményeként válhat résztvevővé a csoport. Idén szep­temberben a nagy együttes és az ifjúsági csoport egy közös munkába kezdett, először Szekszárdon léptek fel együtt egy vajdaszentiványi és egy somogyi koreográfiával.

Kováts Rózsa igazgató (MMK), Suplicz Mihály és Szőke Genovéva művészeti vezetők a tájékoztatón
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A szakmai zsűri (Mucsi János érdemes művész, Harangozó Gyula-díjas koreográfus; dr. Diószegi László Harangozó- és Martin György-díjas koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke; dr. Fülemile Ágnes néprajzkutató, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa; Mihályi Gábor koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, érdemes művész, az MMA tagja; Pál Lajos zenetanár, népzenész, érdemes művész; Sikentáncz Szilveszter táncpedagógus, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkanytyús táncos, a Kárpátalja Néptánc Együttes művészeti vezetője; Tóth Judit néptáncpedagógus, koreográfus, a Gödöllő Táncegyüttes és a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes művészeti vezetője) az elismerő szavak mellett olyan iránymutatásokat adott számukra, amik a munkájukat segíteni fogják. Kísérő zenekaruk, a Zagyva Banda zenekari különdíjat kapott. A fesztivállal kapcsolatban három dolgot fogalmazott meg a művészeti vezető: élmény, csapategység és a mélyvíz.

Sok munka és kitartás áll a néptáncegyüttes sikerei mögött
Fotó: MMK

A múlt hét végén Székesfehérváron vettek részt 14 párral a Sirkenjáró, Sarkonjáró régiós fesztiválon, ahonnan arany minősítéssel tértek haza, így már a nagy együttesnek is megvan a kiemelkedő minősítése. Szőke Genovéva, az együttes másik művészeti vezetője elmondta, náluk jobb, kiemelt arany minősítést csak két együttes kapott, azok több generáció táncosait vonultatták fel.

Kováts Rózsa, a fenntartó MMK igazgatója hozzátette: a legfiatalabb nagy együttes volt a Vasas, hiszen 14, 15 éves táncosok szerepeltek benne. Nagyon komoly munka és kitartás áll a siker mögött a legfegyelmezettebb, legösszetartóbb csapat a miénk volt. Nagy köszönet illeti a szülőket – akik a fiatalokat segítették, hogy a középiskolai tanulmányok mellett részt vegyenek a heti három próbán –és az együttes elkötelezett vezetőit egyaránt.

Előzetes

Az M5 december 1-én mutatja be a Trianon rockoperát, amelyben a Vasas táncosai is szerepelnek. December 8-án 18 órától mindenki számára nyitott élőzenés táncházat tartanak a Munkásművelődési Központban. „Száll az ének Betlehembe...” címmel ad ünnepi műsort december 16-án a Bartók nagytermében 15 és 17.30 órakor a táncegyüttes. A műsorban valamennyi csoportjuk fellép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában