Már a sokadik rókabőr

2018.10.21. 11:00

Két óra kizárólag a thrillerkedvelőknek

Christian Wolff matematikai zseni, e képességét bűnöző nagyvadak könyvelőjeként kamatoztatja, olykor bérgyilkosságot is vállal.

duol.hu

Fotó: port.hu

Zárkózott, gyakorlatias, s autista. Új megbízójánál sokmilliós sikkasztásra bukkan, de mielőtt sikerülne kibogoznia a pénz útját, kirúgják. Elindul felkutatni, aki felültette. Veszélybe kerül: vadásznak rá a vizsgált cég biztonsági emberei, meg szövetségi ügynökök, akik régóta szeretnék elkapni. Jó kis káosz van, szereplők tucatszám a több szálon futó történetben, nem tudjuk, kinek is szurkoljunk, s mit akar ez a fura szerzet, Chris.

De hát innen szép nyerni, s csinálni egy csavarokkal srófolt jó filmet. A szálakat szépen kifésüli a mozi, minden részlet a helyére kerül, s úgy állhatunk fel a fotelból, hogy egy kiváló mozit láttunk.

Ben Affl eck felnőtt a nagy színészek közé Fotó: port.hu

A kritikusok rögvest megtalálták a párhuzamokat a Warrior, A szökevény, az Egy csodálatos elme művekkel. Tény, csipetnyit mindegyikből találhatunk a filmben, de kérdem én, több százezer mű készítése során hogyan ne fordulhatna elő áthallás? Csak autistákról is tucatnyi alkotás készült (Esőember, Hósüti, Ben X, A kód neve: Merkúr, még A Galaxis őrzőinek Draxja is), csak most a rosszfiú az autista.

Már ha rosszfiú. Ugyanis kezdettől rokonszenvesnek tűnik, bár érzelemmentes a pasi, de lenyűgöző, ahogyan megszervezi magányos bűnöző, menekülő életét. Monoton szavaiban még humort is képes közvetíteni (amikor banki ügyintézőként az adókat nyögő idős házaspárnak ad tanácsot: Szokott nyakláncot fűzni? Olykor ad el belőle? Az adóhatóság ezt úgy nevezi: otthoni székhelyű cég. Az otthona melyik szobájában készíti? Az otthoni munkaszoba költségei ugyanis jóváírhatók az adóból… (Igen, ilyen csávó kellene minden íróasztal mögé!)

A filmben drámaian bontakozik ki, ahogy a félénk, gyáva kisfiúba apja szó szerint beleveri, miként védje meg magát (kocsival vitte az ellenséges utcakölykökhöz bunyóra, később fizetett harcművésszel verette, amíg meg nem tanult küzdeni). Utáljuk a szadista apját, de neki lett igaza.

Sok csavart tartogat a film, amiket nem árulunk el, amiről viszont bátran írhatunk, az Ben Affleck alakítása. Hihetetlen volt, hogy a sármos vígjátékhős hitelesen lesz képes alakítani a hűvös Christ, de telitalálat a játéka, amivel felnőtt a nagy színészek közé. Alig mozdulnak arcizmai, a szeme, keze, de ezek finom összehangoltsága: tökéletes munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában