Helyi programok a múzeumok őszi fesztiválján

2018.10.04. 17:30

Idei fő tematikájuk a kulturális örökség

Évek óta több fővárosi és vidéki múzeum csatlakozásával rendezik meg a múzeumok őszi fesztiválját október idején. A dunaújvárosi Intercisa Múzeum színes kínálatával valamennyi, a kultúra iránt fogékony korosztályt igyekszik megszólítani.

Tóth Alexandra

A fesztivál minden évben választ magának egy központi tematikát, egy jelmondatot, ami köré programsorozatát építi. A Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulójára való tekintettel a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódik. Mivel 2018 a családok éve is, ezért a minőségi szabadidő eltöltésére szinte 0-99 éves korig kínálnak programokat a részt vevő múzeumok.

Az Intercisa Múzeum első ízben városunk szocialista múltjára szeretné felhívni a figyelmet. Dunaújváros egészében képes bemutatni a szocialista művészetet, aminek olyan sok nyomát hagyta máig is érintetlenül a korszak, mint sehol máshol az országban. A Szocreál Tanösvényen a vezetést Kronászt Margit történész tartja október 10-én, szerdán délután kettő órakor, amelyre előzetes jelentkezéssel, október 9-én délig kell részvételi szándékunkat jelezni.

A múzeumok éjszakáján is gondoltak a gyerekekre Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Aki még korábbra szeretne visszatekinteni a múltban, az a régészeti emlékek tanútján is végigsétálhat Buza Andrea és Keszi Tamás vezetésével. A túra állomásai az Intercisa Múzeum régészeti kiállítása, a római kori oszlop másolata, a római kőtár, a római katonai tábor romjai, a római kori fürdő, a késő római apszisos épület, a római kori ikerház, végül pedig a római kori dombormű másolata lesz. A tanösvény iránt érdeklődők gyülekezője szerdánként fél négykor, a múzeum előtt lesz 10-én, 17-én és 24-én.

A kulisszák mögé is betekinthetünk a hónap folyamán. A Nyitott ajtó nevű program során Buza Andrea és Keszi Tamás régészek kíséretében olyan termekbe mehetnek be és olyan tevékenységekre is ráláthatnak a vendégek, amik az év többi szakában el vannak zárva a látogatók elől.

Végül Mesterek és alkotók címmel Sipos Tamás népi bőrműves iparműves mester rögtönzött műhelyében ismerhetjük meg a szakma rejtelmeit, és csodálhatjuk meg a legszebb munkáit október 10-én, 14 és 18 óra között. Ezzel egy időben családi őszbúcsúztató is lesz a múzeumban, kézművesfoglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal.

A múzeumpedagógia helye a közoktatásban

A múzeum alapvetően nem egy oktatási színtér, ám jelentős szerepe lehet a köznevelésben és a klasszikus értelemben vett tanórák kiegészítésében, színesítésében. A múzeumpedagógia olyan, múzeumi keretek között zajló és a kötelező törzsanyagon túli ismereteket átadó tevékenység, amelynek alapja a múzeumi gyűjtemény, kiállítás, az iskolarendszerű oktatásra épül, és a korosztályi sajátosságokat is figyelembe veszi. Amellett, hogy felhalmozott kulturális, szellemi javakat megismerteti a fiatalsággal, igyekszik egy, az örökségeink iránt érzékeny generációt nevelni. Az Intercisa Múzeum őszi programsorozatára is várja iskolás csoportok jelentkezését is, ezzel is bővítve tudásanyagukat városunk történelméről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában