„Rendszerhiba”, anyagszeretet, Lázár Ervin meséivel karöltve

2018.09.01. 20:00

Dunaújvárosból indult az értékkereső és -találó pályakezdő művész: Melkovics Ágnes

Melkovics Ágnes alig van túl „Rendszerhiba” című, idén készült mesterszakos diplomamunkáján, amit a héten a FISE Galériában állított ki, azonnal szembesülnie kellett a pályakezdés hétköznapjaival.

Pálinkás István

A dunaújvárosi Arany János-iskolában cseperedett hölgy jelenleg Pécsett tevékenykedik, ahol a Pécsi Tudományegyetem művészeti karának kerámiatervező szakos hallgatójaként szerzett mesterdiplomát. Konzulensei az évek során Nagy Márta és Fusz György professzorok voltak.

„Rendszerhiba” című diplomamunka egyik részlete Fotó: amatőr

A PTE Művészeti Karának kerámiatervező szakos hallgatóinak kiállítása szeptember közepéig lesz látható a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) Galériában, Budapesten, de Dunaújvárosban is szívesen bemutatnák.

– A kerámia nagyon ősi anyag, s bár manapság sokan értéktelennek gondolják, mégis ott van hétköznapjainkban is, folyamatosan a környezetünkben, még ha ez el is kerüli sokak figyelmét. Ezt fel kellene éleszteni egy kicsit. Dizájntárgyakkal, jól működő funkcionális kerámiával, vagy akár képzőművészeti vonatkozásokkal. Legutóbbi munkámban, ami például egy konceptuális sorozat volt, az idő múlása és a külső hatások roncsoló jellege látható. Annyira sokszínűen lehet használni a kerámiát, a porcelánt mint anyagot, hogy nagyon sok mindent bele lehet vinni.

Újszerű és fejlesztő hatású

Arra a kérdésre, hogy egy olyan korban, amikor a műanyagok a tömegigényeket kielégítve elárasztják világunkat, mit lehet tenni, hogyan lehet az értékes anyagokat, például a kerámiát „visszahozni”, így válaszolt:

– Az alapdiplomámat pontosan erre fókuszálva készítettem. Egy olyan tárgycsoportot szerettem volna létrehozni, amely egyben újszerű és fejlesztő hatású is lehet az adott célcsoport számára. A fókuszcsoport a 2–10 év közötti gyerekek voltak, mivel specifikusan étkeznek, és alig esznek meg valamit. Vannak a műanyag tányérok, amikre ugyan nyomtatnak mesefigurákat, de ezek nem érdeklik a gyerekeket, hiszen a televízióból ugyanazt az élményt visszakapják. A tányérokat ledobják a földre, ezzel is kifejtve nemtetszésüket. Így szerettem volna visszatérni a tradíciókhoz, a közvetlen elbeszéléshez, a mesekönyvből való olvasáshoz, amely munkám Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő illusztrációjával készült. Abból a kerámiakészletből csak egy van, arra vigyázni kell, így megtanulják értékelni azt, ami van nekik. A műanyag mindenütt ott van, eldobható. Sajnos.

Melkovics Ágnes idén végzett a Pécsi Tudományegyetemen

A FISE kiállítása szeptember 14-ig tekinthető meg, amelyen Melkovics Ágnes (MA) kerámiáin kívül még további hat fiatal művész, Asztalos Noémi Ditta, Gráin Edina, Saif Hanan, Huszta Dóra, Jeong Hwanhee és Klement Éva munkái láthatók. Ezek biztatóan széles skálát fognak át az autonóm művészeti alkotásoktól az installáción keresztül a formatervezés területéig. A felhasznált anyagok és technológiák is mutatják a pécsi oktatás szétágazó, széles körű szakmai megvalósítási lehetőségeit, amely egyedi a kerámia területén hazánkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában