Elmélyedéshez és táncra perdüléshez

2018.09.08. 12:00

A Magna Cum Laude énekesével beszélgettünk

Székesfehérváron lépett fel nemrég az egyik legismertebb magyar pop-rock együttes, a Magna Cum Laude. A koncert előtt Mező Misivel, az énekessel sikerült pár szót váltanunk.

SÁNDOR TAMARA

Fotó: wikipédia

A Magna Cum Laude tagjainak zenés előéletük volt: Szabó Tibi és Kara Misa énekest kerestek új bandájukba, miután Mink nevű zenekaruk feloszlott. Egymástól függetlenül ugyanarra a személyre gondoltak. Mező Misi egy másik bandában énekelt akkor, de elhívták egy próbájukra, azóta közös karrierjüket építik. Jelenleg Lesták Marci billentyűs és Török Máté dobos társaságában.

Az együttes jövőre huszadik évfordulóját ünnepli, így jubileumi koncerttel készülnek április 26-án Fotó: MCL

– Azonos rezgések, azonos értékek, amikor találkoznak, az egy hosszú távú együttműködést ígér – mondja Misi. A névválasztás meghatározó rész az együttesek alapításakor, fontos, hogy egyedi, figyelemfelkeltő legyen. Szabó Tibi az egyik próbán dobta fel a névötletet, ami először nemtetszést váltott ki a tagokból: milyen nyelven van egyáltalán, meg egyébként is túl hosszú. Valamiért mégis rábólintottak és kitartottak mellette, el se tudnák már képzelni, hogy megváltoztassák a banda nevét. A hit mellett sokat kellett dolgozniuk a sikerért, de ez csak jobban összekovácsolta, megerősítette őket. Mint elmondták, nehézség volt az is, hogy vidékiek, az Alföldről származnak, és egy-egy interjú miatt hosszú utat kellett megtenniük.

– Ha valamit el szeretne érni az ember, az időt és a befektetett munkát nem lehet kispórolni semmiből – mondta Misi, majd hozzátette, dalaik hangulatát meghatározza, hogy Kara Misa, a szövegíró milyen lelkiállapotában volt az alkotói folyamat közben. Nem fiktív világba vezeti el a hallgatót. Olyan történésekről szólnak, amiket ő megélt, és ezekben a helyzetekben sok ember magára ismer.

– Egy jó dal akkor működik, ha azonosulni tud valaki vele, nem feltétlen ugyanazt kell éreznie, amit az író gondolt közben. Az együttes zenéi között mindenki megtalálhatja a kedvencét: az is, aki szeretne belemélyedni a gondolataiba, de az is, aki csak táncra perdülne. Nem szeretnék behatárolni, hogy milyen korosztálynak zenélnek. Három-négy évestől egészen a nyolcvan-kilencven évesig megtalálhatók a rajongók a fellépéseiken. Tudomásuk szerint a legidősebb rajongójuk 88 éves, aki rendszeresen jár a koncertjeikre. Sikerüket az is tükrözi, hogy több pozitív véleményt kapnak, mint negatívat. Utóbbi is lehet építő jellegű, de mindenkihez elérnek a kötekedni vágyó emberek. Ahogy Misi fogalmazott, ha egy-két ember a visszahúzó szavait hangoztatja, azzal nem szoktak foglalkozni, azonban ha több ember tér ki ugyanarra a dologra, akkor azon már elgondolkoznak. Székesfehérváron nem ez volt az első fellépésük. A Fezen fesztiválon visszatérő zenekar, és a Belvárosban is játszottak már. Amellett, hogy szeretik a város pörgését, főleg nyáron, Misi többet jár ide, hiszen a felesége idevalósi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában