folytatódtak a Szállás-napok

2018.06.02. 17:00

Elismerés a község legjobbjainak

 Már két napja sikeres események jelezték az előszállási Szállás napok „mínusz egyedik” és „nulladik” napjait. A hivatalos megnyitót azonban csak a harmadik estén, pénteken tartották meg a Kossuth Lajos Művelődési Házban. Ekkor adták át az Előszállásért emlékérmeket.

Balogh Tamás

Az ünnepélyes díjátadót Farkas Imre polgármester nyitotta meg. Beszédében emlékeztetett a település önállóságának kilencvenedik évfordulójára. Tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy a korábbi ünnepi közgyűlésen az idei dísz­polgári címet Werner Adolf O.Cist ciszterci szerzetes, egykori zirci apát részére, érdemei elismeréseként, posztumusz adták át. A díjazott ezt a tisztségét 1924-től 1939-ig töltötte be, az ittenieknek akkor megélhetést nyújtó Zirci Apátság irányításával. A plakettet és a díszes oklevelet Bérczi L. Bernát, a zirci ciszterci apátság kormányzóperjele vette át.

Kiváló, empatikus házigazdája volt az előszállási Szállás napok és a mától látogatható kiállítás megnyitójának Farkas Imre, a falu polgármestere.

 

A folytatásban a patakparti óvodások műsora bűvölte el a közönséget, majd a díjak átadásával folytatódott a program. Nagyon fontos üzenet a Szeretem Előszállást! vetélkedő elnevezése is, nem különben az azon indulók elkötelezett felkészülése. Közülük a legsikeresebbeknek megérdemelten szólt a taps. Ezután az Előszállásért emlékérmet a közösségért végzett kiemelkedő munkájáért, Herpainé Pál Edith nyugalmazott tanárnő, Horváth Istvánné óvónő, Nagy János, a helyi horgászegyesület korábbi vezetője, Nyúl Mihály, a Hagyományőrző Nyugdíjasklub tagja vehette át.

A gazdag kultúrájú településen természetesen szórakoztató műsort is láthattak az ünnepelni érkezettek. Elsőként az előszállási születésű Ősi Ildikó színésznő műsorát élvezhették. A korábbi évekből származó hagyományokat követve, az ünnepséget Czuppon Péter néptánccsoportjának ezúttal is sikeres, falakat döngető bemutatója zárta.

Az előszállási Szállás napok főrendezője, Tábiné Nyúl Gabriella, a művelődési ház és könyvtár vezetője, a megnyitó és díjátadó ünnepség lebonyolítását is magára vállalta. Nem kis büszkeséggel várta a díjazottakat az átadásra váró míves plakettekkel és oklevelekkel Fotók: Balogh Tamás

A rendezvény társasági eseményként folytatódott.

A művelődési ház dísztermében ezen az estén nyitották meg az Ügyes kezek című kiállítást. A közönség elé a helyi nevelőotthon gondozottjainak kerámia-, és Fáncziné Nyul Gabriella grafikai és festészeti munkái kerültek.

A szabadtéri programok ezúttal két veretes rockkoncertet hoztak este nyolctól. Bár sokan kémlelték az egyre gyakrabban fodrozódó felhőket, rendületlenül bíztak a szabadtéri koncertek zavartalanságában. A térségünkben kedvelt Rockbox zenekar igazi klasszikus, a saját nevéhez illő rockzenékkel hangolta a közönséget. Az egy igazi rockos nagyágyúkat felvonultató eseményre, a Kálmán György (Dinamit, Pandora) Sipos Péter (Irigy Hónaljmirigy), Jankai Béla (billentyűk, Dinamit, Prognózis, Omega) által jegyzett Triász ezúttal is nagy sikert aratott az iskola előtti parkban felállított szabadtéri színpadon. A két koncert közé tűzijátékot is ígértek a rendezők, s ha már ezt is bevállalták, élvezhették is a település lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában