Úton egy művészet kiteljesedése felé

2018.04.27. 12:00

Hevér Rudolf időszakos kiállítása látható az MMK galériájában

Rajong a dzsesszért, Leonardo a nagy inspirátora, a művészet minden ágát kedveli. Rajzaiban, festményeiben örömét leli, és azokon keresztül közvetíti azt a világot, amit a saját szemüvegén keresztül lát. Hevér Rudolf művészetébe még április 30-ig betekintést nyerhetünk.

Tóth Alexandra

Hevér Rudolf Fotók: HK / DH

Hevér Rudolf az ifj. Koffán Károly képzőművész, egyetemi docens vezette Barcsay Stúdió­ban tanult, pontosabban itt fejlesztette tovább tudását, elsősorban a portrékészítés területén. Kilenc évvel ezelőtt kereste fel Károlyt, és azóta is a mestereként gondol rá.

A művész csendéleteiben is konvertál

Kiállításán főként festett és szénceruzával készült csend­életek, portrék szerepelnek, jelenleg ebben a két témában érzi művészetének kiteljesedését az alkotó. Elsősorban portréin keresztül érezhető egy cseppnyi melankólia, de valami enyhe nyomasztó érzés valamennyi művében visszaköszön. A portrék hatásossága, mint elmondta, abban rejlik, hogy megismeri az alanyok habitusát, és a benyomások, a legmarkánsabb személyiségvonások fogják meghatározni a rajz készítési technikáját, a mű végleges stílusát.

Hevér Rudolf Fotók: HK / DH

Úgy érzi, nem tudna és nem is szeretne igazán jó, minőségi portrét készíteni anélkül, hogy ne lenne egy elképzelése a kép alanyáról. Saját bevallása szerint az egyik legjobban sikerült portrénak a Milán címűt tartja, ebben tudta leginkább visszaadni a fiú fiatal, dacos jellemét.

Az alkotó kihívásokat és lehetőségeket keres műveivel

Az alkotó csendéleteiben is konvertál: impresszióit, tapasztalatait, élményeit adja hozzá egy-egy képhez, és mindegyikre igaz, hogy csak akkor, abban a pillanatban születhetett meg. Egy-egy túlfeszített drapéria, különleges szögben eső fény vagy egy érzéki virágcsokor többet mondhat el az adott pillanat milyenségéről, mint azt egy elnagyolt pillantás alatt gondolhatná a szemlélő. Rudolf kihívásokat és lehetőségeket keres műveivel, és a kiteljesedésre biztatja a fiatalságot. Érdemes megfogadni, érdemes követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában