Ígéretes lett a sorozatindítás

2018.03.12. 07:30

Javításhoz, új hangszerek beszerzéséhez gyűjtenek az újvárosi zeneiskolában

Harmonikával a harmonikáért címmel tartotta pénteken este programnyitó koncertjét a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola Harmonika Zenekara a zeneiskola kamaratermében.

Balla Tibor

A gyűjtés létjogosultságát mutatja, hogy a koncert alatt hibásodott meg egy hangszer

Fotó: Hankusz Kálmán

Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az iskola elöregedő harmonikaállományának javításához, új hangszerek beszerzéséhez gyűjtenek adományokat. Pontosabban a támogatást nem várják ingyen, koncerteket adnak, ahol nem is a belépő árát kérik el, hanem lehetőséget adnak támogatójegyek vásárlására. Programnyitó koncertről beszélhetünk, hiszen a péntek esti hangverseny csak az első a sorban, még több is követi majd, hiszen a cél a kétmillió forintos határ elérése, egy minőségi koncerthangszer megvásárlása. Már meg is van a következő hely, és időpont. Április 6-án 18.30-as kezdéssel a Munkásművelődési Központ ad teret a nemes cél érdekében megrendezendő koncertnek.

A jó cél érdekében

De ne rohanjunk ennyire előre, most még csak a sorozatnyitó péntek esti eseményről beszélünk, ahol Koós-Balázs Eszter a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumának tagja rögvest, már az első hangok felcsendülése előtt lelőtte a poént, vagyis elújságolta az örömhírt, a kezdő koncerten már elkönyvelhetnek hetvenezer forintot a kitűzött céljukhoz. Így aztán a hallgatóságnak nem kellett tovább izgulni, a következő egy óra a felhőtlen műélvezeté volt, a zenekar tagjai pedig játékukkal meg tudták hálálni a segítséget.

Mindezek előtt azonban még a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke, Moravecz Attila szólt a megjelentekhez, összegezve a Harmonika Zenekar érdemeit, hazai és nemzetközi sikereit. Aki jótékonyságot vet, barátságot arat – ezekkel a szavakkal kezdte mondandóját. Szót ejtett a zenekar társadalmi szerepvállalásáról, jótékonysági fellépéseiről, együttműködésükről a város iskoláival. Mint mondta, a zeneiskola sajnálatos módon nem rendelkezik olyan mértékű saját költségvetéssel, amely lehetővé teszi a hangszerek folyamatos karbantartását, nagy értékű hangszerek beszerzését. Például egy olyat, amire most gyűjtenek, és ami „a zenekar lelke lenne”, hazai és nemzetközi versenyeken szép hangzásával biztosítaná a zenekar további sikereit és részt vállalna az egyéni oktatásban is.

A gyűjtés létjogosultságát mutatja, hogy a koncert alatt hibásodott meg egy hangszer
Fotós: Hankusz Kálmán

A repertoárról csak annyit, hogy szerepelt benne többek közt egy Harry Potter-szám, délszláv csokor, francia musette, és természetesen egy tangóblokk a harmonika legnagyobb szerzőjétől, Astor Piazzolától. Mondanom sem kell, a vastaps a ráadást is kiprovokálta. A Harmonika Zenekarban folyó munkáról sokat elárul, hogy nemcsak mostani, hanem régi tanítványok is részt vettek a koncerten. Itt volt Szmodics Levente László, aki már a Fazekas gimnáziumban tanul Budapesten, Kiss Péter, aki a Pécsi Művészeti Gimnázium tanulója, Kovács Renáta, aki a Zeneakadémia elsőéves növendéke és Csuka Marcell, a konzervatórium negyedéves hallgatója. Nem mellesleg Renátának a MÜPA-ban lesz koncertje, Marcellnek Olaszországban, Péter pedig szerényen elárulta, bejutott a Virtuózok versenyébe. Nos, ilyen növendékek kerülnek ki Juhos Melinda kezei alól. Döntsék el, érdemes-e támogatni őket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában