magas szintű szakmai munka

2017.10.23. 15:01

„A harcom, végigharcolom!” – a Vasas kapta a Dunaújvárosért Díjat

Október 23. a büszkeség napja. Hatvanegy év után is felemel.” – ezekkel a gondolatokkal kezdte Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi köszöntőjét ma 11 órakor a Bartók színházban tartott megemlékezésen, ahol a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes vehette át a Dunaújvárosért Díjat.

Körmendi Erzsébet

Szőke Genovéva és Suplicz Mihály szakmai vezetők és Kováts Rózsa a fenntartó MMK igazgatója Fotó : Ady Géza

Miután a kopjafához hirdetett reggeli megemlékezés elmaradt, a Bartókban tisztelegtek a város vezetői, a helyi cégek, intézmények, egyesületek és pártok képviselői az ’56-os forradalmárok előtt. Cserna Gábor polgármester ünnepi beszédében a forradalom és a szabadságharc eseményeit, szellemiségét méltatta. Azt mondta:

„Az akkori fiatalok, 1956 októberének fiataljai, akik túlélték a harcokat, ma már nagyszülők, és általában a nagyszülők adják át az unokáknak a közös emlékezet kincseit. A folytonosság így válik természetessé.”

Cserna Gábor polgármester köszöntője
Fotó : Ady Géza

A városvezető beszélt aktuális országos témákról és feladatokról. „Az '56-os szabadságharc örököseiként nem fogadhatjuk el, hogy Európa elvágja azon gyökereit, amelyek naggyá tették, és nekünk is segítettek a kommunista elnyomás túlélésében. Nincs szabad, erős, tekintélyes, tiszteletre méltó Európa a nemzetek éltető ereje és a kereszténység két évezredes bölcsessége nélkül.” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve:„1956 egységet, nemzeti egységet teremtett a magyarok szíveiben és tetteiben. Szabadságot hozott és mindenekben szeretetet. Örök hála 1956 velünk élő hőseinek! Köszönet mindazon szabadságszerető polgárnak, akiknek segítségére számíthatunk a magyar és az európai szabadság érdekében!”

Az ünnepi köszöntő után a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttest érdemesítette Cserna Gábor a Dunaújvárosért Díjra. A táncosok magas színvonalú műsora tegnap is az ’56-os hősök szellemiségéhez méltóvá tette a városi megemlékezést. A díjat a fenntartó Munkásművelődési Központ vezetője Kováts Rózsa, valamint az együttes két szakmai vezetője Szőke Genovéva és Suplicz Mihály vette át a polgármestertől.

 

A Vasas városunk legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal rendelkező művészeti csoportja, amely jelenleg is több mint 100 fiatalnak helyet adó kulturális közösség. A Táncegyüttes 1952-es megalakulása óta több generációt nevelt a kultúra, a művészetek, a mozgás szeretetére. Az elmúlt hatvanöt évre visszatekintve kimagasló és eredményes tevékenységet végez. 2012-től, a 60. jubileum megszervezésétől napjainkig Szőke Genovéva és Suplicz Mihály szakmai irányításával dolgozik a nagy múltú közösség. Az MMK fenntartóként, az együttest támogató Alapítvánnyal karöltve azon dolgozik, hogy támogassák az együttes fejlődését, minőségi tevékenységét. Hazai fesztiválok díjai, szóló táncosi díjak bizonyítják a jelenleg is folyó magas szintű szakmai munkát. Hosszú évek után ismét külföldön képviselik hazánkat, és hirdetik a magyar néptánc páratlan szépségét! Az elmúlt 5 évben szinte teljes generációváltás zajlott az együttesnél. Jelenleg a nagy együttes 4 utánpótlás csoporttal dolgozik. Dunaújvárosban bizonyította a vasas amatőr néptáncosok serege, hogy táncszeretete, felkészültsége alapján továbbra is megilleti az a kiemelkedő szerep, amit a magyar néptánc mozgalomban nemzetközi és hazai színtéren is betöltött.

Szőke Genovéva és Suplicz Mihály szakmai vezetők és Kováts Rózsa a fenntartó MMK igazgatója
Fotó : Ady Géza

Az ünnepség zárásaként Juhos Melinda harmonika előadását és a Tótin trió (Tótin Katalin, Tótin Szilvia, Tóti István) produkcióját láthatta és hallhatta a közönség.

Tekintsék meg galériánkat is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában