Hálózat

2017.09.25. 09:30

A vidékfejlesztés lehetőségeiről tartanak fórumokat több településen!

Támogatásokról, pályázati lehetőségekről tartott ismeretterjesztő fórumot a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület a településen. Nem csak szervezetek, magánszemélyek számára is adódik esély a fejlesztésekre.

Horváth Dóra

ff

Vidékfejlesztési fórumot tartott a napokban Perkátán a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. A eseményt a Győry-kastély konferenciatermében rendezték meg, ahol elsőként Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A programon a helyből és a környező településekről érkezett képviselők, vállalkozók és érdeklődők vettek részt.

A fórum első előadója Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse volt, aki magát a hálózatot mutatta be. Elmondta, hogy az általuk nyújtott lehetőségek magánszemély vagy szervezet számára is elérhetőek egy, a hálózat felületén történő regisztrációt követően. Maga a vidéki hálózat minden európai uniós országban létezik, s a vidékfejlesztési programban vesz részt. Pályázati lehetőségeikkel kisebb projektek megvalósítását is támogatják, a többi között helyi értékmentő projekteket, rendezvényeket.

Ezt követően Soponyai László, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. regionális tanácsadója ismertette bővebben a GINOP (Gazdaság Innovációs Operatív Program) pályázati lehetőségeit. Maga a program kezdeményezi és támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását, valamint a gyakornoki képzést, amivel a pályakezdőket és munkaadóikat támogatják. Szót ejtett még az EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázatokról is, amelyek az egészségtudatos fogyasztóvá válást kezdeményezik a lakosság körében. Ennek keretein belül a pénzügyi eszköz hitelprogramot is ismertette, amely olyan mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogat, amelyek nem tudnak megfelelő finanszírozáshoz, beruházáshoz jutni, ezeknek a versenyképességét szeretnék növelni a pályázat által a piacon.

Soponyai László a GINOP és EFOP pályázatokat ismertette az érdeklődőkkel Fotó: Horváth Dóra

A fórum utolsó előadója Tatár Szilvia, a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezet vezetője volt. Ismertette a Leader pályázatok négy kategóriáját. Bizonyos területen csak egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások, illetve őstermelők pályázhatnak, de a fő irányvonal az önkormányzatokat, nonprofit szervezeteket, kft.-ket, valamint egyházi jogi személyeket érinti. A gazdasági aktivitás javítására, a gazdasági és lakossági szempontból is vonzó településkép kialakítására, közösségi szolgáltatások elérhetőségének javítására, közösségi értékek erősítésére, helyi együttműködések támogatására nyújthatnak be támogatási igényt a fentebb említett szervezetek, személyek.

A rendezvény zárása után a szervezők és az előadók szívesen válaszoltak az esetlegesen felmerülő kérdésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában