Majdnem tragédia lett

2024.07.09. 11:00

Kánikula, a csendes gyilkos

A közelmúltban a Fejér vármegyei Móron, a csaknem 40 fokos hőségben egy kislányt hagytak magára a bezárt autóban. Ez az eset ismét rámutat arra, hogy mennyire életveszélyes lehet a zárt autóban maradni, különösen gyerekek és háziállatok számára. Az élet, különösen a gyermekeinké, végtelen értékű. Vigyázzunk rájuk!

Török Tímea

Fotó: Feleki Marietta

A TV2 Tények című műsorában elhangzottak szerint az apa, amint észrevette a hibáját, azonnal értesítette a tűzoltókat, majd kétségbeesésében betörte az ablakot, hogy megmentse a kislányt. A véletlen könnyen vezethet életveszélyhez, mert pillanatok alatt elviselhetetlenné válik a hőség a kocsiban, elérve akár 60-70 fokot is, ami hőgutához vezethet.

Tragédiák, amik soha nem történhettek volna meg

Sajnos, nem ez az első alkalom, hogy hasonló esetek történtek. Két évvel ezelőtt Tomajmonostoron egy 4 éves kislány, Inez, vesztette életét, miután nyolc órán keresztül volt bezárva egy 50 fokos kisbuszban. Ez a tragédia örökre emlékeztet bennünket arra, milyen súlyos következményei lehetnek a pillanatnyi figyelmetlenségnek.

Szakértők arról is írnak, hogy évente csaknem 40 kisgyerek hal meg ilyen szörnyűség miatt. Ezért több kutatás is indult az okok megértése érdekében. A szakemberek rámutattak, hogy a rohanó mindennapok és a megszokott rutintól való eltérés könnyen vezethet ilyen tragédiákhoz.

Technológiai megoldások: segítség az emlékeztetéshez

A modern technológia is segítségünkre lehet a tragédiák megelőzésében. A Vazze navigációs rendszer például gyermek emlékeztető menüpontot kínál, amely figyelmeztetést küld, hogy ne felejtsük bent a gyermeket az autóban.

Az élet végtelen értéke

A kánikulában az autóban hagyni egy gyermeket vagy háziállatot életveszélyes. Minden szülőnek és gondviselőnek kötelessége, hogy tudatosan figyeljen erre. Egy pillanatnyi figyelmetlenség is elegendő lehet a tragédiához, de kis odafigyeléssel és néhány egyszerű szokás bevezetésével megelőzhetjük a bajt. Az internet számos ötlettel szolgál, például a gyerek plüssét helyezzük az anyósülésre emlékeztetőül, vagy mindig nyissuk ki a hátsóajtót is mielőtt bezárjuk a kocsit, így tudatosan beépített automatizmusunkkal meggyőződhetünk arról, hogy nem hagyunk senkit a hátsóülésen. Hiszen az élet, különösen a gyermekeinké, végtelen értékű. Vigyázzunk rájuk! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában