Adonyi vendégek

2024.06.19. 09:00

Virágzott a kéknyelű!

Szombaton a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend Kéknyelű Virágzás Ünnepén vettek részt a Duna-menti Szent Orbán Borrend képviselői.

Agárdy Csaba

Fülöp Erzsébet és Májer Béla képviselte az adonyi borrendet Badacsonyban

Fotó: Szent Orbán borrend

Kéknyelű ünnepről: az eseményt a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend közösen rendezte meg. 

„A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelűkóstolóját tartjuk, harmincöt, kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a kéknyelű borversenyre nevezett borok is, és a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is." A fenti mondatokkal ajánlotta az eseményt Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke.

A kéknyelűről: a kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. 

Régi magyar fajta, amely valószínűleg Badacsonyból származik. Régebbi feljegyzések a picolit észak-olasz fajtával azonosították, de ezt a kutatások ma már cáfolják. Különleges, egyedi fajta, lényegében csak szűkebb hazájában, a Balaton környékén, ezen belül is Badacsonyban található. Nem egészen ötven hektárral regisztrált fajta, amiből negyvenhét Badacsonyban található,

 lényegében csak Badacsonyban találkozni a fajtával

 – olvasható a bor.hu-n. 

A rendezvény, amelyen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter fővédnökként volt jelen, a borrendek bemutatásával kezdődött majd a borverseny eredményhirdetésével folytatódott, végül borlovag-avatással fejeződött be. A rendezvényen huszonöt borrend vett részt. Az adonyiakat Fülöp Erzsébet és Májer Béla képviselte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában