Jó tudni

2024.06.02. 11:00

Mielőtt indulna szavazni, ellenőrizze okmányai érvényességét

A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokon kizárólag érvényes okmányokkal lehet szavazni, írja társoldalunk, a veol.hu. A választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal kell igazolniuk személyazonosságukat, lakcímüket pedig lakcímkártyával. Csak így biztosítható a szavazás érvényessége.

Duol.hu

Csak a választás napján érvényes okmányokkal lehet szavazni

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy lejárt okmánnyal nem lehet szavazni. A személyi igazolvány és a jogosítvány igénylésének átfutási ideje nyolc nap, ezért javasolt legkésőbb május 31-ig benyújtani az igénylést, hogy az új okmányt biztosan átvehesse a választások előtt. Az útlevél esetében lehetőség van sürgősségi vagy azonnali, huszonnégy órán belüli kiállításra magasabb illeték ellenében. A választások miatt június 7-én, pénteken 10 órától hétfőig nem lehet új lakcímet bejelenteni. Aki pénteken 10 óra előtt intézi a lakcímváltozást, már az új cím alapján kerül fel a választói névjegyzékbe. A legtöbb kormányablak a választás hétvégéjén, június 8-án, szombaton és 9-én, vasárnap is nyitva lesz, így, ha valakinek a voksolás napján nincs érvényes személyazonosító igazolványa, ideiglenes személyi igazolványt igényelhet, amellyel lehet szavazni. Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézés és a lakcímkártya pótlása lesz lehetséges.

Forrás: veol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában