Vízállás

2024.06.12. 17:00

Duna: lassú apadás

A Duna szombati, vasárnapi tetőzése után stagnál, vagy lassan apad.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Duna Budapesten a szombati tetőzés óta huszonhat centimétert apadt, kedden 622 centiméteres vízállást mértek. A tetőzés kedden Baja térségében járt - a másodfok szintjét megközelítő vízállás mellett.

Dunaújvárosnál a Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja szerint a vasárnap reggel hét órai adat szerint 511 centiméterrel volt a legmagasabb a vízállás. Azóta apad a folyó, szerda reggel már csak 490 centimétert jelzett a vizugy.hu honlapja Dunaújváros esetében. Az előrejelzések szerint vasárnapra 445 centiméterre apad.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársaitól kedd délutáni megkeresésünkkor a Duna áradását, apadását illetően azt az információt kaptuk, hogy a Dunán lassú az apadás, vagy nem érdemi az emelkedése a vízszintnek Budapest pedig stagnál. Ennek oka, hogy az alpesi vízgyűjtőben nincs csapadék utánpótlás.

A helyzet tehát nem nevezhető súlyosnak, sok helyen készültségi fokozat nem éri el az egyest, vagy csak közelít hozzá. Azt viszont az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársaitól megtudtuk, hogy az utóbbi tíz évben nem volt olyan magas a Duna vízállása, mint a napokban.

A vízszint azért tűnik most hatalmasnak, mivel május 23-án mindössze 122 centiméter volt Dunaújvárosnál a folyó vízszintje.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában