Trianonra emlékeztek Kulcson

2024.06.05. 19:00

A tragédia évfordulóján: „Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket!”

Kulcs Községi Önkormányzat 2024. június 4-én, a Büszkeségponton megemlékezést szervezett a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója alkalmából.

Török Tímea

Fotó: Rizmayer János

A program a Himnusz dallamait követően Jobb Gyula polgármester ünnepi beszédével folytatódott.

– Ez a nap nem az ünneplésé, ez a gyász napja. Nem a magyar, hanem az egész világtörténelemben példátlan dolog történt 1920. június 4-én 16 óra 27 perckor. A trianoni békeszerződésnek csúfolt diktátum aláírása Magyarországra nézve súlyos területi és emberi veszteségeket hozott. A következmények ismertek: elvesztettük országunk több mint kétharmadát, és a lakosságszám 18,2 millióról 7,6 millióra esett vissza, családok szakadtak szét. 

Azt gondolták akkor ellenségeink, hogy megbénítanak bennünket. De tévedtek. Talpon maradtunk és megkapaszkodtunk. Bennünket magyarokat soha nem fognak tudni leigázni, tönkretenni. Mert erősek vagyunk, erős a nemzeti öntudatunk, kiállunk a magyarokért, a magyarságért. A Nemzeti Összetartozás Napja jó alkalom nemzetünk szorosabb összefogására. Nincs más választásunk itt Kulcson sem, minthogy múltunkra emlékezve éljünk a jelenben és tekintsünk a jövőbe – hangsúlyozta beszédében a polgármester, majd így folytatta:

– A XXI. század új kihívásokat állít elénk, az új kérdésekre, új válaszok kellenek, és tudnunk kell, hogy a bajban számíthatunk egymásra. Így azt kérem önöktől, így a tragédia évfordulóján is, hogy ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket. 

Fotó: Rizmayer János

Régóta keressük a formáját, hogyan tudnánk erre a napra úgy emlékezni, úgy magyarok maradni, hogy közben mások ne tekintsék ezt ellenségességnek. Erre teremtett alkalmat a magyar országgyűlés 2010-ben elfogadott határozata, amelyben június 4-ét a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította. Azóta talán egyre többen vannak köztünk olyanok, akikben az a belső hang, hogy összetartozunk, elemi erővel képes megelevenedni és cselekvésre ösztönözni, amikor összefogásra van szükség. Hiába próbálja az európai és a világ liberális politikája kikezdeni ezt az örökké tartó erősségünket. Nem hagyjuk! Trianon emléke mindezt nem engedi. A Nagy-Magyarország határait őrizzük kapcsolataitokban, barátságaitokban. Innen, itthonról üdvözöljük testvér településeink lakóit: Kulcsodon és Kopács, Kecsetkisfalud.

Hazánk történelmének e fájó fordulópontján – az emlékezés mellett a jövőt tartva szem előtt – arra hívom és kérem önöket, hogy működjünk együtt szűkebb hazánk, Kulcs község igazi közösséggé formálásában! Mert összetartozunk! 

Ehhez kívánok Önöknek egészséget, békességet és kitartást-zárta gondolatait Jobb Gyula polgármester.

A beszédet követően a Fekete István Általános Iskola diákjának szavalatát hallgatták meg az érdeklődök. Végül az önkormányzat nevében Jobb Gyula és Posch János, a Kulcsi Baráti Kör nevében Oberreht Tamás és Deák Ibolya helyezték el a megemlékezés virágait. 

Fotó: Rizmayer János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában