A Dunaújváros Egyetemen egyeztetett az államtitkár

2024.06.05. 20:11

A térség szervező erejét a megújult felsőoktatás és szakképzés jelenti

Szakmai egyeztetésre érkezett szerdán a Dunaújvárosi Egyetemre dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, akit Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke; dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő; dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke; Magyar András polgármesterjelölt, a DSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója; Benkó Marcell, az alapítvány főigazgatója és dr. András István, az intézmény rektora fogadott.

Molnár Emese

Magyar András, dr. Molnár Krisztián, Süli János, dr. Hankó Balázs, dr. András István és dr. Mészáros Lajos

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A találkozón megtekintették az egyetem főépületében zajló munkálatokat (a mintegy 4,7 milliárd forint értékű beruházás során kívül-belül megújul az épület), majd a megbeszélés után sajtótájékoztatót tartottak.

Fotó: Dunaújvárosi Egyetem

Sikeres modellváltás

Dr. Hankó Balázs államtitkár úgy fogalmazott, a térség szervező erejét a megújult felsőoktatás és szakképzés jelenti. A Dunaújvárosi Egyetem a 2021-es modellváltás óta vonzóbbá vált a hallgatók körében, amit a jelentkezők száma is bizonyít. Szorosabb együttműködést alakítottak ki a szakképzéssel, különös tekintettel a Bánki Donát Technikumra, ahol az integráció óta ugyancsak megnőtt a diáklétszám (több, mint hatszáz fiatal).

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az államtitkár felidézte, az egyetem akkor indulhatott meg ismét a dinamikus fejlődés útján, amikor a kormány megszabadította a felsőoktatási intézményt az úgynevezett PPP-s hitelektől, s visszaadhatta az épületeket az egyetemnek, a hallgatóknak. A Bánki középiskola nem pusztán az egyetem fenntartásába került, hanem az épületek és a laborok tekintetében is integrálódott. A pedagógusi és oktatói gárda huszonnégy tananyagot újított meg. Az egyetem mintegy háromezer hallgatójának kétharmada műszaki és informatika területen gyarapítja tudását. Mint mondta, itt volt már az ideje annak is, hogy megújulhasson a főépület, mintegy hatezer négyzetméteren zajlanak jelenleg a munkálatok. A folytatással kapcsolatban dr. Hankó Balázs vázolta, az egyetem kutatási ereje segítheti a vasműt is a zöld átállásban. A térségi szervezőereje pedig a várossal való együttműködéssel tudna kiteljesedni; egy olyan vezetővel, aki ismeri a szakképzés és az egyetem világát, mint Magyar András is. 

Együttműködni a térség gazdasági szereplőivel

Süli János elmondta, napi szintű kapcsolatban vannak a minisztériummal, fontos, hogy minden téren együtt haladjanak a többi egyetemmel. Sok területtel szeretnének foglalkozni, például tovább bővíteni a partnerséget a gazdasági szektor szereplőivel, központi szerepet vállalnának a sportéletben is, mindamellett, hogy már 14 éves kortól egy olyan tudást és képzési pályát biztosíthassanak a fiataloknak, amelynek végeztével (akár technikumi, akár egyetemi szinten is) jól fizető cégeknél helyezkedhessenek el.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A szakképzési rendszer átalakításának sikere

Magyar András elsőként a szakképzési rendszer átalakításának sikeréről szólt, hiszen ezzel már több száz gyermeknek adatott meg a lehetőség a kitörésre és hogy eredményes legyen a választott pályáján. Tizenöt éve dolgozik az egyetemen is oktatóként, és mint mondta, külön öröm számára, hogy most ismét képezhetik a leendő szakoktatókat is. - Ezek az erős pillérek teremthetik meg azt, hogy ismét erős iparvárossá fejleszthessük Dunaújvárost! – hangsúlyozta a polgármesterjelölt.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A régió további fejlődés előtt áll

Dr. Mészáros Lajos úgy fogalmazott, jelentős ipari térségnek számít a miénk, amely túlnyúlik a közigazgatási határokon is, Százhalombattától Paksig. Éppen ezért nagy szükség van itt az ipari munkaerőre, ehhez az igényhez pedig jól alkalmazkodott az egyetemünk. A régió pedig további fejlődési lehetőségek előtt áll.

Elkötelezettek a fejlődést szolgáló értékek mentén 

Dr. András István arról is beszélt többek közt, hogy mindig is elkötelezettek voltak a fejlődést szolgáló értékek mentén, a mostani találkozó résztvevői pedig jelentős segítséget nyújtottak az eddig elért eredményeikben. Mint mondta, az egyik legjobb döntés volt a szakképzés, a Bánki középiskola integrálása, amelynek eredményeit már most láthatják. Valós életpályamodellt kínálnak mind a bánkisoknak, mind pedig az egyetem hallgatóinak. Jelen kívánnak lenni a város mindennapjaiban is, ezt bizonyítja például a selmeci diákhagyományok egyik legszebb eseménye, a szalamander, de munkahelyi bölcsődét is üzemeltetnek. Tovább nyitnának a város felé, az eredményes közös munkához pedig garanciát jelent az a tizenöt éves munkakapcsolatuk, amelyet Magyar Andrással végeztek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában