Múzeumi helyszín

2024.05.18. 19:00

A végeredmény gyönyörű - elkészült az Intercisa udvara - képgalériával

Új külsőt kapott az Intercisa Múzeum belső udvara. A hivatalos átadás pénteken este volt.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Aki belépett az Intercisa Múzeum udvarára pénteken kora este, az csak annyit nyugtázhatott: gyönyörű. A felújítást végző Épduferr Nyrt. remek munkát végzett. Már 2018-ban megkezdte az előző városvezetés a pályázat előkészítését, és a ciklus vége előtt közleményben számoltak be arról, hogy kedvező elbírálásban részesült, mintegy 488 millió forint támogatást nyert el a város a felújításra. A végeredmény mostanra lett, olyannyira, hogy pénteken megtörtént az ünnepélyes megnyitó is.

Elsőként Farkas Lajos múzeumigazgató köszöntötte az udvart megtöltő vendégeket. Azzal kezdte, hogy többször teszik fel neki a kérdést, mit keres az udvarban Lenin szobra. Erre azt a választ adta: - 

Addig jó, míg itt húzza meg magát egy sarokban, és nincs újra kitéve közterületre.

Farkas Lajos azután a beszédében elmondta, nincs jobb- és baloldali múzeum, a múzeum mindenkié kell, hogy legyen.

- A dunaújvárosiaknak büszkéknek kell lenniük a történelmükre, a múzeumukra. Mindenkinek nagyon köszönöm, akik részt vettek a munkálatokban. Most már nem kell egy-egy kulturális esemény megrendezése kapcsán az időjárás-jelentéseket figyelni, azt, hogy esik e avagy sem. A jövőben a fedett udvarban nyugodtan adhatunk otthont például koncerteknek.

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő is részt vett az ünnepségen, köszöntőjében először szívből gratulált Farkas Lajos kitüntetéséhez, aki aznap kapta meg a Marosi Arnold Díjat, ami a legjelentősebb vármegyei kulturális díj. 

Majd felhívta a figyelmet arra, hogy kommunista pártházból lett ez a múzeum.

Megemlítette azt is, a mostani átadás is bizonyítja azt, vannak beruházások, amelyek ciklusokon átívelnek. Végezetül gratulált azoknak, akik részt vettek ebben a munkában, hiszen a végeredmény gyönyörű.

Dr. Mészáros Lajos után Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere szólt a megjelentekhez, majd Ács Dominika (fuvola-ének) és Dobri Dániel (gitár) műsorát láthatta a közönség.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában