Környezetkímélő technológiák elismerése

2024.04.02. 11:30

Építőipari nívódíj – felavatták az ezt hirdető táblát a dunaföldvári gyáregységen

Ünnepség keretében leplezték le a Vajda-Papír csoport dunaföldvári gyáregységében azt a táblát, ami hirdeti az épület Ipari és energetikai építmény kategóriában elnyert szakmai elismerését.

Duol.hu

Vajda Attila (balra) ügyvezető igazgató is segített leleplezni az emléktáblát

Fotó: magyarepitok.hu/Varga-Fekete Dániel

Bronztábla jelzi a Vajda-Papír Csoport dunaföldvári gyáregységének falán, hogy az épület Ipari és energetikai építmény kategóriában elnyerte az ÉVOSZ 2023. évi Építőipari Nívódíját. A beruházás generálkivitelezője a STRABAG Generálépítő Kft. volt – számolt be róla a Magyar Építők szakportál.

A Vajda-Papír magyar családi tulajdonban lévő cég, 140 ezer tonnás éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket. Az idén 25 éves, Magyarországon piacvezető vállalat Ooops! márkájú és sajátmárkás higiéniai papírtermékeit – toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő – Skandináviába, a Baltikumba és Európa több mint 30 országába szállítja. A cég három magyarországi telephellyel rendelkezik, és 2013-tól Norvégiában is gyárat üzemeltet. Napjainkra csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat.

2021-ben 16 milliárd forintos beruházás kezdődött Dunaföldváron, amelynek célja kapacitásbővítés és a cég teljes alapanyag ellátásának biztosítása volt. A projekt részeként alappapírgyártó-csarnok, az alappapír-raktár és a cellulóz tárolási- és előkészítési területek is megvalósultak.

A táblaavató eseményen Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cégcsoport 2018 óta saját maga termeli dunaföldvári üzemében a gyártáshoz szükséges higiéniai alappapír jelentős részét. Felidézte, a gyáregység bővítésének ütemeit és azt is, hogy a legutóbbi beruházás része volt a 14 212 négyzetméter alapterületű új üzemen kívül, közel 10 ezer négyzetméternyi út megépítése is. 

Vajda Attila
Fotó: magyarepitok.hu/Varga-Fekete Dániel

A 16 milliárdos fejlesztéssel, amelyhez a kormány 5,5 milliárd forintnyi támogatást biztosított, háromszorosára növelhették a cég alappapír gyártási kapacitásait. Ezáltal Európa legnagyobb higiéniai papírgyártó kapacitása jött létre Dunaföldváron. 

Vajda Attila kiemelte, ez az egyik legzöldebb vállalat Magyarországon, ipari termelő vállalatok közül elsőként bocsátottak ki zöld kötvényt és készítettek ESG jelentést. 

Az ügyvezető igazgató úgy vélte, az Építőipari Nívódíj is elismerése annak, hogy a higiéniai papírgyártást és a cég üzemeltetését a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósították meg. A siker nemcsak a beruházóé és a kivitelezőé jegyezte meg, hanem az itt dolgozóké is.

– A nívódíj megerősítése annak, hogy a kitartó mérnöki munka és az alkotó ember teljesítménye nem marad elismerés nélkül – fogalmazott köszöntőjében Becsky Álmos. A STRABAG műszaki területi vezetője felidézte a 2021-es évből azt a napot, amikor megbízást kapott a gyáregység kivitelezésére. Kiemelte, hogy a projekt során példaértékű volt a hazai- és külföldi tervezők, valamint a szakalvállalkozók és a megrendelők együttműködése.

Fotó: magyarepitok.hu/Varga-Fekete Dániel

Egyedi megoldásokkal tizenöt hónap alatt készült el a gyár bővítése

A 14 ezer négyzetméteren megvalósult új papírgyártógép csarnok és kiszolgáló létesítményeinek építése 2021 nyarán indult. A kivitelezést végző STRABAG 15 hónap alatt készült el a munkálatokkal, amelyről portálunk rendszeresen beszámolt. Az építkezés számos egyedi műszaki és szerkezeti megoldást tartalmaz. Ezek közül kiemelkedett a technológia párhuzamos szerelése az építkezés során, ami gondos szervezést és logisztikai tervezést igényelt meg a STRABAG szakembereitől. A papírgyártógépnek helyet adó épület pilléreit az extrém üzemi hőmérséklet és páratartalom, illetve a gép által keltett rezgések csillapítása miatt cölöpalapokra helyezték.

A projekt számokban

  • az épületek tartószerkezete 15.700 t előregyártott vasbetonból készült
  • 2.650 t betonacél (cölöpözés nélkül), 15.600 m3 beton került felhasználásra, mindez összesen mintegy 40.000 tonna vasbetont jelent
  • csúcsidőben a technológiával együtt 250-270 fő dolgozott a projekten
  • a beépített kábelek hossza 150.000 m
  • a legnehezebb előregyártott vasbeton elem súlya 44,37 t, a főtartók legnagyobb fesztávolsága 28 m

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában