Vigyázzunk a tűzzel!

2024.04.20. 11:30

Egy egyszerű hiba, halálos következményekkel járó tűzvészt is okozhat

Fejér vármegyében idén eddig már 140 szabadtéren keletkezett tűzesethez riasztották a tűzoltókat. A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása alapján a statisztikában szereplő esetek között személyi sérülések is előfordultak. Szabó- Bisztricz Anett tűzoltó százados hangsúlyozza, hogy az önkormányzati rendeletek, és az égetési szabályok betartásával elkerülhető a tűzveszély és a sérülések kockázata. Vigyázzunk a tűzzel!

Török Tímea

Fotó: Penovác Károly/MW-archív

A múlt héten ízelítőt kaptunk a nyárból. Szinte egyetlen tavaszi nap nélkül a télikabátról azonnal nyári ruhára válthattunk. Ezt kicsit módosította a következő napok, hűvös és esős időjárása. Mindenesetre a jó idővel, és a hőmérő hőfokának emelkedésével együtt a szabadtéri tűzesetek száma is nő. 

Benzint locsolt a tűzre, mentőhelikopter vitte kórházba

Fejér vármegyében 350 szabadban keletkezett tűzesethez riasztották a tűzoltókat 2023-ban. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók 62 ilyen esetnél avatkoztak be. Kerti égetés során ketten sérültek meg tavaly. Július 19-én egy martonvásári kertben a meggyújtott kupacról terjedtek tovább a lángok a szomszédos fákra és a közeli tároló is megrongálódott. A tűzesetben egy ember megsérült. A lángokat az érdi hivatásos és a martonvásári önkéntes tűzoltók fojtották el. Szeptember 19-én kerti hulladék égetése közben benzint locsolt a tűzre és megsérült egy ember Baracson. A férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba. A kis területen égő tüzet a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók eloltották.
Kerti sütögetés miatt égett ki az épület

Idén már 140 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében, az esetek 17 százalékánál a dunaújvárosi tűzoltók avatkoztak be. Március 30-án este figyelmetlenségből, kerti sütögetés közben terjedt tovább a tűz egy közeli melléképületre. A körülbelül negyven négyzetméteres, faborítású, lemezfedésű épület teljes terjedelmében égett. A lángokat a bicskei önkormányzati tűzoltók fojtották el. A tűzben az épület és a benne tárolt használaton kívüli tárgyak és faanyagok megsemmisültek. Személyi sérülés nem történt. 

Égetni égő, és sok esetben tilos is
Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni. Ha van az önkormányzatnak erre vonatkozó rendelete, az elérhető a település honlapján vagy a Nemzeti Jogszabálytár önkormányzati rendeletkereső oldalán. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot.  

Ha már muszáj égetni, itt vannak a szabályok

Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, néhány szabályra oda kell figyelni. Így például arra is, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már az égetés kezdetétől legyen oltóvíz a közelben. Legyen kéznél egy szerszám (például lapát, ásó), amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ha feltámad a szél, a tüzet el kell oltani. Egyszerre csak akkora kupacot gyújtson meg, amit el tudunk oltani. Benzinnel, gázolajjal, alkohollal soha ne locsoljuk be az összekészített kupacot, és a tűzre se öntsön éghető folyadékot. Az ilyen típusú folyadékok intenzíven párolognak, gőzeik szintén éghetőek, és már kis intenzitású gyújtóforrás hatására belobbannak. Ilyenkor a felcsapó, akár több méteres lángok, illetve a meggyulladó éghető gázok súlyos égési sérülést okozhatnak.
A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.
Ha nem tűzvészt szeretnénk a grillezésből

A tavasz és a már-már nyárias meleg beköszöntével egyre gyakoribbá válik a kültéri sütés-főzés. Ám ebben az időszakban az időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában