Fenntartható energiatermelés

2024.04.14. 19:57

A zöld forradalomról az első, magyar szélerőmű árnyékában

A Kulcsi Hajóállomáson újabb lendületet vett az energiaforradalom. A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület szakmai rendezvényt tartott csütörtökön festői környezetben a Duna-parton.

Török Tímea

A Kulcson rendezett eseményen Jobb Gyula polgármester üdvözölte a vendégeket

Fotó: Török Tímea

Csütörtökön rendezték meg a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület soron következő szakmai rendezvényét, amelyen a SOLESCO Zrt. (az ASSIX vállalatcsoport tagja) exkluzív bemutatkozó előadást tartott a Hosszútávú villamosenergia ellátás, versenyképes áron címmel.

Az eseményen elsőként Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere üdvözölte a vendégeket. Majd Kovács Attila projekt igazgató mutatta be a jelenlévő önkormányzatok és cégek képviselőinek a vállalatot. Az igazgató elmondta, hogy a hazai fogyasztók energiatermelési lehetőségeinek kihasználására alapították a megújuló energia – elsősorban napenergia – fejlesztő társaságot, amely száz százalékban hazai tulajdonú és már két évtizedes múltra tekint vissza. Kitért arra is, hogy a vállalat csapata és együttműködő stratégiai partnerei lefedik a napenergiatermelési projektek teljes életciklusát a megvalósíthatósági tanulmányoktól a kereskedelmi üzemeltetésig, így teljes körű szolgáltatásokat tudnak nyújtani ügyfeleik részére.

A program során a vállalat energetikai szakembere Tóth András, a zöld energia rejtett kincseiről és a fenntartható energiatermelés legújabb trendjeiről tájékoztatta az érdeklődőket.

 Hangsúlyozta, a fejlett világ következő évei biztosan a bolygónk megmentéséről fognak szólni. Ráadásul az EU is egyre komolyabb elvárásokat támaszt a zöld energia arányának növelése érdekében. 

Fotó: TT

A jogszabály szerint 

az európai zöld megállapodás egy olyan szakpolitikai intézkedéscsomag, amely a zöld átállás folyamatának az Unióban való beindítását és végső soron a 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél megvalósítását hivatott biztosítani.

Ezért van kiemelt jelentősége a vállalat tevékenységének, amely olyan projekteket tervez és valósít meg, amelyek – pozitív megtérülés mellett – hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és tisztább környezet létrehozásához, mind a jelenlegi, mind az elkövetkező generációk számára. Mivel, olyan pozitív megtérülésű megújulóenergia-termelő rendszert tudnak kiépíteni, amely zöld energiával tudja kielégíteni részben vagy egészben a villamosenergia-felhasználást. Ezek hosszútávú, de minden tekintetben megtérülő lehetőséget kínálnak az iparvállalatok és az önkormányzatok számára is. 

Sőt, a szakember az energiaközösség fogalmát is megismertette a hallgatósággal. Ugyanis a forradalmi technológiának köszönhetően a megtérülő költségek haszonélvezői közé, adott esetben a lakosság is belesorolható. Hiszen a jogszabályi lehetőség már rendelkezésre áll az energiafogyasztás kapcsán közösségek kialakítására is.

Fábián Imre
Fotó: TT

Az előadást követően volt lehetőségünk a vállalat kereskedelmi igazgatójával is szót váltani. Fábián Imre kérdésünkre a nagy múltú cég kapcsán elmondta, hogy együttműködő partnereikkel az elmúlt időszakban Mosonmagyaróváron, Ajkán, Várpalotán, Celldömölkön vettek részt jelentősebb beruházásokban, de hamarosan a Fejér vármegyei Ercsiben is dolgozni fognak.

A rendezvény helyszíneként nem véletlenül esett a választás a Kulcsi Hajóállomás, Vendégház és Rendezvényközpontra. Az ország első szélerőművének otthont adó település egyedi atmoszférája és csodás környezete ideális hátteret biztosított az inspiráló eseményhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában