Változik a menetrend

2024.04.02. 14:00

A vonatok ezentúl megállnak Rácalmáson is

Egészen pontosan április 15-től már mindegyik személyszállító vonat megáll a rácalmási állomáson – erről értesült szerkesztőségünk.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A témában tájékoztatást is kértünk, s talán mondhatjuk, hogy a helyi vasúti közlekedés egyik legelhivatottabb szakemberével, Gyöngyösi Lászlóval beszélgettünk róla. A találkozó egy különleges vizuális élménnyel indult, jómagam most először szemlézhettem az általa számtalan retro ereklyével, már-már muzeális értékű kincsekkel felszerelt vonatkocsit, amely a rácalmási állomáson díszeleg. Az egykori mozdonyvezető olyan, mint egy élő lexikon: mindent tud, amit tudni lehet a vonatokról, a vasút-történetről (is), és gondoskodik arról, hogy barátságos miliő fogadja az utasközönséget. Ezt jutalmazták is, ugyanis 2022-ben a MÁV budapesti igazgatóságához tartozó állomások közül ezt választották a harmadik legrendezettebb vasútállomásnak.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint azt elmondta, nagy igény volt a lakosság részéről arra, hogy ne csak alkalmanként, egy-egy adott járat álljon meg a rácalmási állomáson, hanem mindegyik személyszállító vonat. Egyre nagyobb a forgalom, például sokan érkeznek tömegközlekedési eszközzel ide valamely nagyrendezvényre, de többen vannak olyanok is, akik orvosi kezelésre járnak Budapestre. Az ő hazautazásuk is sokkal könnyebbé válhat az új döntés értelmében, hiszen ekkor már nem kell Dunaújvárosig menniük, majd onnan külön Rácalmásra, hanem hazafele megáll a vonat Rácalmáson is.

A dunaújvárosi állomásvezető is támogatta a felvetését, és hathatós lobbi révén sikerült elérni, hogy április 15-től már mindegyik erre közlekedő személyszállító vonat megáll majd (óránkénti közlekedésre lehet számítani – a szerk.).

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ennek a hírnek még azon rácalmási fiatalemberek is örültek, akik kedden reggel várakoztak ott egy járatra. Mint azt Zsombor, Bátor és Olivér elmondta, eddig az interneten nézték meg mindig a menetrendet, hogy melyik járat áll meg ott náluk, s ha éppen nem volt jó időben nekik, akkor olyankor busszal utaztak célállomásuk felé.

Schrick István, Rácalmás polgármestere is azt erősítette meg lapunknak, hogy bizony az itt élő polgárok már nagyon szerették volna, ha nemcsak a szomszédos településeken állna meg a vonat, hanem náluk is. Szükség és igény volt rá, éppen ezért nagy örömmel fogadták a hírt, hogy a vasút társaság vezetése döntött az intézkedésről, s innentől kezdve már náluk is megáll mindegyik járat.

Hivatalos tájékoztató

Időközben megérkezett a MÁV-Volán Csoport hivatalos közleménye is. Mint írják, a szokásos, úgynevezett évközbeni menetrendmódosítástól, azaz április 7-től több, mint 40 vasútvonalon alkalmazkodik még jobban a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje a munkába és iskolába járási, illetve a hazautazási és átszállási szokásokhoz. Az újítások közül kiemelték a Dunaújvárost is érintő változást, amelynek része a rácalmási és az adonyi megálló.

42-es számú Pusztaszabolcs―Dunaújváros vonal

A következő módosítások április 15-től lépnek életbe, gyorsabb, közvetlen kapcsolatot létrehozva Dunaújvárosba:

Lakossági kérésre valamennyi vonat megáll Adonyban és Rácalmáson is

A munkanapokon és vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon a Déliből Dombóvárra 19:15-kor induló Z40-es vonat (8018) munkanapokon Z42-es vonatként, új vonatszámon (4288) Dunaújvárosba közlekedik.

A Déliből Dunaújvárosba 18:50-kor induló S42-es vonat (4218) 8018-as számú járatként minden nap Dombóvárra közlekedik, szombat, vasárnap és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokon közvetlen kocsit továbbít Dunaújvárosba.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában