A függetlenség útját ünneplik

2024.04.01. 20:00

A rendezvények mellett sétány és képzőművészeti alkotásokat is terveznek az ünnepi év alkalmából

Manapság, évtizedekkel a társtelepülések szétválása után, Kulcs már nem csupán egy apró település a térképen, hanem egy egész közösség, amelynek függetlensége az életük részévé vált. Ahogy a 30. évforduló közeledik, az ünnepi rendezvényekre való készülődés egyre nagyobb figyelmet kap a településen. A Kulcs30 elnevezésű ünnepi év számos eseménnyel várja az érdeklődőket, és a szervezők folyamatosan dolgoznak az előkészületeken.

Török Tímea

1994. augusztus 14-e örökre beíródott Kulcs és Rácalmás történelmébe, mint egy jelentős mérföldkő, ami véget vetett évek óta tartó vitáknak és bizonytalanságnak a társtelepülések között. Ezen a vasárnapon a helyi népszavazás eredményeként mindössze két szavazattal dőlt el: Kulcs polgárai a függetlenség és az önállóság mellett döntöttek. Azóta a kulcsiak büszkén vállalják identitásukat, mint egy bátor döntés hírnökeit.

Páhi Péter terve a busz fordulóba

A jubileumi évforduló nem csupán ünnepségek és rendezvények sorozata lesz, hanem az egyéni és közösségi fejlődés is kiemelt figyelmet kap. A városvezetés és a szervezőbizottság közösen dolgozik azon, hogy az évforduló emlékezetes legyen minden kulcsi számára. A szervezőbizottság rendszeres találkozókat tart kéthetente, hogy minden részletet kidolgozzanak és mindenki részt vehessen az ünnepségeken.

A Kulcs településvezetése és a szervezőbizottság folyamatosan azon dolgozik, hogy méltó módon megünnepelje az önállóság 30. évfordulóját, és ezen túlmutatva, hogy örökre megőrizze a város kulturális örökségét és identitását. Az utóbbi megbeszélésen két fontos fejlesztési területet vitattak meg, melyeknek célja, hogy tovább erősítsék a város kulturális és történelmi értékeit.

Az első helyszín a Büszkeségpont volt, mely a helyi katolikus temetővel szemben található. Itt tervezik létrehozni a jelenlegi emlékművek mellett egy olyan sétányt, amelyen a helyi neves személyiségeknek állít emléket domborművekkel. Ez a tervezett fejlesztés nemcsak emléket állít a város történelmének jelentős alakjainak, hanem lehetőséget is nyújt a helyieknek és látogatóknak arra, hogy mélyebben megismerjék a város múltját és identitását. Továbbá, a távlati célokról is szót ejtettek, amely egy tájház kialakítása. Az érdekessége, hogy a tervek szerint egy sétány köti majd össze a Büszkeségponttal, így még inkább hozzájárulva a falu kulturális kincseinek megőrzéséhez és bemutatásához.

A második tervezett fejlesztési terület a szociális otthon és az egészségház előtti buszforduló közepén elhelyezkedő tér. Itt egy képzőművészeti alkotást terveznek felállítani az ünnepi év tiszteletére. Az alkotás megalkotója Páhi Péter lesz, aki nem csupán a város neves művésze, hanem egyúttal az itteni közösség tagja is. Ez az alkotás nem csupán esztétikai élményt nyújt majd a város lakóinak és látogatóinak, hanem további kulturális értéket ad Kulcsnak, miközben méltó módon tiszteleg az évforduló előtt.

Mindkét tervezett fejlesztési terület új lendületet adhat Kulcsnak, miközben megőrzi és tovább fejleszti kulturális örökségét. Ezek az intézkedések nem csupán az évforduló alkalmából fontosak, hanem hosszú távú hatással lehetnek a falu életére és kulturális identitására. A szervezőbizottság és a városvezetés elkötelezett abban, hogy a jubileumi év méltó legyen Kulcs múltjához, jelenéhez és jövőjéhez egyaránt. Hiszen az évforduló alkalmából nemcsak a múltat ünnepelhetik meg a kulcsiak, hanem a jelen és a jövő lehetőségeit is.  

A Kulcs30 egyaránt lesz az egyéni és közösségi identitás ünnepe. Az események nem csupán a múltra emlékeznek vissza, hanem a város jövőjét is meghatározzák. Kulcs továbbra is bátran halad saját útján, büszkén hirdetve függetlenségét és identitását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában