Végéhez érnek a munkálatok

2024.02.12. 15:00

Új csillagvizsgáló nyílik Vasban - Galaxisokat és csillagködöt is felfedezhetünk a szőcei égbolton

Az Őrség fényszenynyezésmentes égboltja alatt nyílik meg a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület új csillagvizsgálója. A közel másfél éve tartó építési munkálatok lassan a végéhez érnek, az egyesület tagjai már a műszerek telepítésén és beállításán dolgoznak.

Duol.hu

A szőcei csillagvizsgáló várhatóan májusban nyit ki

Fotó: VN/Gothard Jenő Csillagászati Egyesület

– A nagyvárosok fényszennyezése miatt egyre nehezebb olyan helyet találni, ahol kellően sötét az égbolt a zavartalan észleléshez, írja a vaol.hu. A Gothard Jenő Csillagászati Egyesület több mint egy évtizede kereste azt a csillagászati megfigyelésekhez alkalmas pontot a vármegyében, ahol érdemes fix felállítású obszervatóriumot kialakítani – idézte fel az előzményeket Mitre Zoltán elnökségi tag.

Hozzátette: Károly Lajos szőcei tagtársuk ajánlotta figyelmünkbe a települést, ahol Tornyos Ottóné polgármester asszony örömmel fogadta a kezdeményezést és rögtön az ügy mellé állt. Ennek köszönhetően még a nyár kezdete előtt Szőcén is ablak nyílik a világegyetemre. Az új csillagvizsgálóban az egyesület számos észlelést tervez. Napközben a Nap és napfoltok, este pedig a Hold és a Naprendszer más tagjai kerülhetnek elsősorban távcsővégre. 

Az Őrség kitűnő égboltjának köszönhetően városok közelében nem látható halvány csillagködök és galaxisok megfigyelése is elérhetővé válik. A technikai lehetőségek révén más csillagok körül keringő bolygók nyomainak észlelését is szeretné megvalósítani az egyesület. Sőt, egy olyan fotografikus távcsövet is beüzemelnek, amellyel nemcsak üstökösöket lehet fényképezni, hanem akár a Föld közelében elhaladó kisbolygók nyomára is bukkanhatnak az egyesület észlelői – tudtuk meg a szakembertől.

 A szőcei önkormányzat és az egyesület célja, hogy az új csillagvizsgáló a szakmai munka mellett az érdeklődők számára is nyitva álljon. A csillagvizsgáló vendégei nemcsak a távcsöveken át láthatják az égboltot, hiszen a település sötét égboltjának köszönhetően szabad szemmel a Tejút sávja, sőt akár a legközelebbi galaxisszomszédunk, az Andromeda galaxis is megpillantható innét. A létesítmény melletti füves területen esti csillagkép-ismertetőre, hullócsillag-megfigyelésre is lehetőség nyílik. A csillagvizsgáló várhatóan májusban nyit, de a szemfüles környékbeli érdeklődők már most is bekéredzkednek – és speciális szűrőn keresztül meg is tekinthetik a Napot és a napfoltokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában