Szülésre felkészítő tanfolyam

2024.02.22. 14:00

Gyermekük világra jöttére készülnek

Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet szülészet-nőgyógyászati osztálya szervezésében rendszeres a szülésfelkészítő tanfolyam

Fekete Györgyi

Fotó: LI

A kismamák és a leendő apák életében, kiemelkedő esemény a szülés, a várandósság. Egy nő jelentős testi és lélektani változásokon megy keresztül ebben az időszakban. Ezen változások megértéséhez, megkönnyítéséhez nyújt segítséget a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet szülészet-nőgyógyászati osztálya szervezésében megvalósuló szülésfelkészítő tanfolyama. A hat alkalmas kurzus alatt a kismamák megtudhattak mindent, ami a létezés misztériumával jár. Kispapákkal együtt vehetik szemügyre a szülőszobát, szakemberektől tudhatják meg, hogyan kell a kisbabákat, gondozni, nevelni. 

Fotó: LI

- A tanfolyam 17 éves múltra tekint vissza – magyarázza Szaniszlóné Liber Ildikó szülésznő- Az elődje az egészségmegőrzési központban működő kismama klub volt. A klub megszűnését követően vetettem fel az osztályon, hogy szükség lenne egy újra gondolt folytatásra, dr. Bazsa Sándor osztályvezető egyből támogatta a kezdeményezést.

Az évente háromszori megrendezés pont alkalmas arra, hogy minden várandós kismama és leendő apuka megfelelő és pontos információval rendelkezzen a várandóságról, a szülésről és a gyerekágyról.

Fotó: LI

A hat alkalomból álló előadás-sorozat tematikája azonban az évek alatt mindig bővül és megújul, attól függően mi az, ami a leendő szülőket érdekli. Így divatos témák jelenleg a háborítatlan szülés, az epidurális érzéstelenítés, a késői köldökzsinór-elvágás, a börkontaktus. 

A szülésznő elmondja, hogy bár nagyon sok információhoz jutnak az érintettek a világháló és a közösségi portálok segítségével, még sem árt az információk rengetegében rendet tenni. Az előadások során jobban letisztulnak dolgok:

- Az előadások után lehetőség van a szülőszobát is megtekinteni. Így nem teljesen idegen helyre mennek, ha eljön a vajúdás ideje. A tanfolyamon részt vevők elsősorban a mi intézményünket választják gyermekük világra hozatalában, ezért fontos nekik, hogy tudják, hol, milyen körülmények között mi fog velük történni.

Fotó: LI

Mára már a korábbi különlegességnek számító apás szülés teljesen elfogadott lett, nagyon sokan választják, de ha úgy döntenek, akkor a papa helyett akár a leendő nagymama vagy más hozzátartozó is jelen lehet a kisbaba megérkezésénél.

- Gyakorlatilag igyekezünk a kismama elvárásainak megfelelően megteremteni a vajúdás körülményeit – magyarázza Szaniszlóné Liber Ildikó szülésznő. - Akár illóolajat kér a diffúzorba, akár zenét szeretne hallgatni, akár labdán szeretne vajúdani a kismama, arra is igyekszünk minden feltételt biztosítani. Egyedül a vízben szülést nem lehet választani, annak a biztonságos lebonyolításának feltételeivel nem rendelkezünk.

Minden tanfolyamra átlagosan 20-25 fiatal pár jelenik meg. Ez a szám az évek során jelentősen nem változik. Mivel hasonló tanfolyamot szerveznek a védőnői hálózatban is, így gyakorlatilag bárki részt vehet ilyen tájékoztató sorozaton.

Fotó: LI


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában