Életet menthet

2024.02.28. 15:00

Szenzációs adatok - Több mint 15 ezerrel több véradás volt tavaly, mint az előző években

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban; tavaly összesen 411 925-ször adtak vért, ami több mint 15 ezerrel több véradást jelent - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat az MTI-vel.

Duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovis Enikő

Mint írták: tavaly 15 ezerrel több véradás történt, ami 4 százalékos emelkedést jelent a 2022-es évhez képest.

Közölték azt is, hogy az OVSZ az idei évet Kubányi Endre emlékének szenteli, aki száz évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

A százéves évforduló alkalmából a vérellátó szolgálat országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni a magyarországi véradást megalapító orvos életéről és munkásságáról, a transzfuziológia történetéről, a vérellátás fejlődéséről.

Hozzátették: az emlékév kapcsán jelenik meg a Csak egy hős című dal, a kezdeményezéshez számos neves előadóművész csatlakozott.

Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontosságára felhívni a figyelmet, hiszen vér csak vérrel pótolható - emelte ki az OVSZ.

-MTI-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában