Wass Albert felolvasó est

2024.02.26. 11:00

Lélekmentés, közösségépítés és jövőépítés az irodalmmal - képgalériával

Wass Albert felolvasó estet tartottak péntek este a dunaújvárosi evangélikus templomban. A rendezvénnyel, egy világszerte több helyszínen zajló, maratoni Szépirodalmi Ünnephez csatlakozott a dunaújvárosi közösség, idén már a kilencedik alkalommal.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A világszintű esemény rövid története 2003. telén kezdődött, amikor egy debreceni fiatalembernek az az ötlete támadt, hogy tartsanak felolvasást Wass Albert műveiből egyszerre több helyszínen 24 órán keresztül és ezzel a világcsúccsal hívják fel a figyelmet az elhallgatott író munkásságára. A hajdúsági kezdeményezés futótűzként terjedt világszerte a magyar közösségekben, egymás után érkeztek a csatlakozásról szóló üzenetek. Hiszen a célok között a lélekmentés és közösségépítés mellett a jövőépítés is szerepel. 

Így azóta minden évben február utolsó hétvégéjén Wass Albert és más magyar szerzők műveiből felolvasást tartanak az irodalombarát közösségek. Az önkéntesen résztvevő csoportok ezen a két napon egymással párhuzamosan olvasnak fel az erdélyi író, valamint más magyar írók és költők műveiből. Akár egyetlen versel vagy regényrészlettel is lehetett jelentkezni, vagy csak hallgatóként ellátogatni az ingyenes rendezvényekre.

2024. február 23-án este a dunaújvárosi, irodalomszerető közösség az evangélikus templom gyülekezeti termében gyűlt össze. A szépszámú közönséget elsőként Stermeczki András evangélikus lelkész köszöntötte. Majd Farkas Lajos az Intercisa Múzeum igazgatója beszélt Wass Albertről. Ismertetőjében kifejtette, hogy az író karakterét ellenmondások övezik. Annak ellenére, hogy a személyével kapcsolatos vádak alól, miszerint a fasiszta vezetéssel kollaborált mind az amerikai hatóságok, mind a Wiesenthal Alapítvány vizsgálataival felmentette.

A történész után Kásás Margit a helyi rendezvény szervezője vette át a szót, aki a többi között tolmácsolta a kezdeményezés főszervezőjének az üzenetét is. 

A felolvasók tolmácsolásában elhangzott a többi között Mikor a bujdosó az Istennel beszél, a Dalol a honvágy, Az utazás, vagy a Bujdosó imája című Wass Albert mű. Az estet a Neopolisz Együttes koncertje zárta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában