Tizennyolc alsós és felsős diák

2024.02.29. 11:30

KRESZ-teszt és biciklis akadálypálya volt a versenyfeladat

A KRESZ-tudásukról és kerékpáros ügyességükről bizonyíthattak az általános iskolás diákok az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által kezdeményezett közlekedésbiztonsági versenyen.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ez már egy nagy hagyományokkal bíró, felmenő rendszerű verseny, amely egy helyi fordulóval vette kezdetét szerdán reggel. Ezúttal a Dózsa György Általános Iskolában gyűltek össze a versenyzők: a házigazda intézmény fiataljai mellett Előszállásról érkeztek harmadik, ötödik és hatodik évfolyamos tanulók. A Dózsa iskola diákjai mindig nagyobb létszámban vesznek részt ezen a megmérettetésen, ami minden bizonnyal Bebesi Csaba pedagógusnak is köszönhető, hiszen nagy hangsúlyt fektet a diákok KRESZ-ismereteinek bővítésére.

Összesen tizennyolc diák vágott neki az elméleti és gyakorlati feladatsorokból álló versenynek. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság három kollégája szervezte és bonyolította le a helyi fordulót. A diákok már mindegyikőjükkel találkozhattak, hiszen olyan rendőrökről van szó, akik a napi feladataik mellett rendszeresen foglalkoznak a fiatalok bűn- és balesetmegelőzési prevenciójával is: Kőhalmi László főtörzszászlós, a kapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője, és a helyi baleset-megelőzési bizottság titkára rendkívül elhivatott a gyermekek közlekedésbiztonsági programjainak szervezésében; Kőhalmi Ildikó főtörzsőrmester pályaorientációs előadásokat tart a diákoknak; Kiss Dénes őrnagy, a kapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője pedig bűnmegelőzési és vagyonvédelmi témakörökben segíti tanácsokkal a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A versenyzők az elméleti feladatokkal kezdték: egy projektor segítségével vetítették ki a feladványokat a gyerekeknek. Természetesen a koruknak megfelelő szinten állították össze a kérdéseket, többek közt a kerékpárok kötelező felszereléséről, a biztonságos közlekedés feltételeiről. Kérdésenként egy perc állt a rendelkezésükre, és a megadott válaszok közül kellett bekarikázniuk a helyes megfejtést.

Mialatt a diákok a tesztet töltötték az iskola ebédlőjében, addig a tornateremben felállították számukra az akadálypályát. A Dózsa iskola és a rendőrség jóvoltából több biciklit készítettek elő a versenyzőknek. Nem volt könnyű a szlalommal, billenővel és ügyességi gyakorlattal is színesített pálya, de a tanulók ügyesen vették az akadályokat.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az alsósok tekintetében egy csapat juthatott tovább a vármegyei fordulóba. Az eredmények alapján a Dózsa iskola harmadikosai, Rafaisz Dóra, Tóth Zója, Baloni Benett és Für Barnabás bizonyíthat majd.

A felsősök tekintetében két lány és fiú versenyző mehet a következő próbatételre. A lányoknál két előszállási diák, Papp Lívia és Varga Luca, a fiúknál pedig Panka Martin és Varga Máté, a Dózsa iskola tanulói jutottak tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában